Minipizzor med valfri topping
ca 20 små pizzor
30 minuter + 1 timme jäsning
Tips! Förbered alla bröden men lägg upp fler alternativ på topping på olika fat så att alla kan välja sin favoritpizza, till exempel ananas, oliver, rökt skinka och majskorn. Man kan grilla på dem i ugnen om man vill när man lagt på toppingen, annars går det bra ändå.
Du behöver:
250 g dinkelmjöl (drygt 4 dl)
2 tsk torrjäst
1 tsk salt
1 tsk socker
5 msk olivolja
2 dl ljummet vatten
2 hackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl basilikblad
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 pkt mozzarella
2 dl pesto från burk
18 cocktailtomater och 18 basilikablad (till dekoration)
Gör så här:
Blanda mjöl, jäst, salt och socker, 1 msk olivolja och 2 dl ljummet vatten i en skål. Rör runt väl och knåda degen tills den känns elastisk. Täck med ren handduk och låt jäsa 1 timme. Stek vitlöken i 2 msk olivolja. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, basilika och eventuellt lite salt och peppar. Låt puttra på svag värme. Häll ut degen på mjölat bord. Dela degen i 4 delar, och varje del i 5 köttbullestora bitar. Hetta upp en grillpanna och sätt ugnen på 200°. Kavla ut de små degarna och pensla ena sidan med resterande olivolja. När pannan är riktigt varm, lägg degen med oljade sidan neråt i cirka 2–4 minuter tills den börjar bubbla lite. Pensla på översidan, vänd och stek den. Gör detsamma med alla pizzor, håll dem varma tills alla är klara och har fina grillränder. Toppa med tomatsås, pesto, en bit mozzarella och grilla eventuellt i ugnen 3–4 minuter tills osten smält. Toppa med cocktailtomat och färsk basilika.