Blomstrande minismörgåstårta med räkor, sparris och mascarpone
19 apr, 2022
AvThilde Gilling
Bjud på läckra minismörgåstårtor med räkor, sparris och mascarpone. Dekorera med vackra ätbara blommor och servera.
Annons
Blomstrande minismörgåstårta med räkor, sparris och mascarpone
Lyxiga små bakelser med klassiska svenska smaker – plus en liten influens från Italien.
4 portioner
Annons
Du behöver:
12 skivor formfranska
1 knippe färsk dill
2 schalottenlökar
200 g mascarpone
150 g färskost
1 msk torkad dill
1 msk lökpulver
1 ekologisk citron
Flingsalt och nymalen svartpeppar
400 g varmrökt lax
320 g handskalade räkor
Till dekoration:
8 späda morötter med blast
1 knippe grön sparris
Ärtskott
Vattenkrasse
Ätbara blommor, t ex ringblomma, penséer
4 tsk valfri rom
Gör så här:
- Stansa ut brödskivorna med en rund stans eller kopp. Spara resterande bröd till annat eller ströbröd.
- Skölj och finhacka dill och lök – spara några ringar lök till dekoration.
- Vänd ihop mascarpone med färskost, lök, dillvippor, dill, lökpulver och citronsaft (spara skalet till senare). Krydda med salt och peppar. Fyll hälften av krämen i en spritspåse och vänd ihop resterande del med laxen.
- Rensa morötter och sparris och blanchera dem i kokande vatten i cirka 40 sekunder. Kyl dem genast i isvatten och skär dem i tunna skivor. Rensa och plocka ärtskott och vattenkrasse.
- Bred ett lager laxkräm på en brödskiva och lägg en ny skiva ovanpå. Bred ut mascarponekrämen och bred ut ett lager räkor. Lägg bröd ovanpå. Upprepa dessa steg för att få tre minitårtor till.
- Strö över den återstående mascarponekrämen från botten till toppen runt hela tårtorna, och täck toppen av kakan. Jämna till krämen med en palettkniv eller kniv.
- Ställ in smörgåstårtorna i kylen en timme så att de sätter sig. Dekorera sedan med sparris och morötter på höjden längs med kanterna, fyll på med örter, rom, övriga grönsaker och blommor.
Foto: Søren Staun Petersen
Annons