Mjölkchokladmousse med marinerade körsbär
4 portioner
Chokladmousse:
1 st gelatinblad
150 g choklad
40 g socker
60 g äggula
1 st ägg
1 cl kallt kaffe
3 dl grädde
Eventuellt 1 dl grädde att toppa de fyra portionerna med
Gör så här:
1. Blötlägg gelatinblad samtidigt som du smälter chokladen i ett vattenbad.
2. Vispa ihop ägg, äggula och socker tills det är vitt och pösigt.
3. Värm kaffet lätt. Ta upp gelatinbladet och krama ur vattnet, låt sedan gelatinbladet smälta i kaffet under omrörning.
4. Vänd därefter ner kaffet i ägg- och sockersmeten.
5. Vispa grädden lätt.
6. Vänd ihop äggsmeten med den smälta chokladen och vänd därefter försiktigt ner grädden.
7. Låt sätta sig i kylen och lägg upp i portionsskålar.
Marinerade körsbär #1
50 g färska körsbär
50 g rödvinsvinäger
100 g socker
150 g vatten
0,5 stjälk timjan
Gör så här:
1. Gör en klassisk 1-2-3 lag; blanda rödvinsvinäger, socker och vatten och låt koka upp så att sockret löser sig.
2. Lägg till timjan och låt svalna.
3. Marinera körsbären i lagen, gärna vakuumförpackade. Om du inte har möjlighet att vakuumförpacka så marinera istället körsbären över natten.
Marinerade körsbär #2
125 gram färska körsbär
50 g körsbärscoulis
0,5 dl sockerlag
1 st kanelstång
1 st stjärnanis
Gör så här:
Koka upp allt utom körsbären. När det kokar, häll det över bären och marinera i minst 4 timmar.
Vinförslag:
Tommasi Recioto di Valpolicella Fiorato. En mörk, rödblå färg med en något komplex och utvecklad doft med inslag av fat, mörka röda bär, torkade äpplen och kanderade nötter. Söt, kryddig och frisk smak med viss strävhet. Gifter sig även väl med grönmögelost. Artikelnummer: 74558 Pris: 179 kronor