Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Marängsviss med chokladglass, grädde och bär

20 jan, 2015
AvCassandra Lindblom
Choklad och maräng i ett virrvarr med grädde och färska bär. Det blir inte bättre än så här!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Marängsviss med chokladglass, grädde och bär.
Marängsviss med chokladglass, grädde och bär.

Receptet ger ca 4–6 portioner

Maränger:

90 g äggvita (ca 3 st)

1 krm ättika

200 g strösocker (ca 2 dl)

Sviss:

maränger

200 g mjölkchokladglass

vispad grädde

bär

Maränger:

Sätt ugnen på 125°. Separera vitorna och gulorna och häll äggvitorna i en helt ren bunke (finns det spår av gulorna eller fett i bunken blir inte äggvitan hård). Vispa äggvitorna med elvisp till ett hårt skum. Tillsätt ättikan och lite socker i taget under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är fast och blank och du kan vända bunken uppochner utan att det rinner ut. Fyll en spritspåse med tyll med marängsmeten och spritsa ut små toppar på två bakpappersklädda plåtar, det räcker till ca 50 stycken. Grädda marängerna i ca 1 timme, byt plats på plåtarna efter halva tiden (om du har varmluftsugn räcker 1 timme i 100° ugnsvärme och plåtarna behöver inte byta plats). Marängerna är klara när de släpper lätt från underlaget och känns lätta och ihåliga. Lite sega i mitten är ju bara gott, men provsmaka en så att de inte är blöta i mitten, låt dem stå ytterligare en kvart i så fall och pröva igen.

Sviss:

Smält chokladen över vattenbad. Varva marängerna med glass, vispad grädde, bär och den smälta chokladen.

Annons