Mjuk chokladkola med rostade hasselnötter
40 bitar
Du behöver:
100 g laktosfritt smör
2 1/2 dl Oatly Imat
3 dl socker
2 dl ljus sirap
3 msk kakao
50 g mörk choklad
3 dl hela hasselnötter
Gör så här:
Smält smöret i en gryta. Blanda Oatly Imat, socker och sirap i kastrullen. Koka i cirka 25-35 minuter eller tills smeten är cirka 122°. För att testa om kolan är klar kan du göra kulprovet: fyll ett glas med kallt vatten och droppa ner cirka 1 tsk av kolasmeten i vattnet. Om kolan stelnar och går att forma till en kula är den klar. Värm en stekpanna och rosta hasselnötterna i ett par minuter tills de börjar få färg. Hacka dem grovt. Hacka chokladen fint och rör ner den och kakaon i kolasmeten, rör tills chokladen smält helt. Rör till sist ner hasselnötterna. Lägg ett bakplåtspapper i en djup plåt eller ugnsfast form och häll ut kolasmeten. Låt svalna och skär därefter i bitar.