Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Mjuk chokladkola med rostade hasselnötter

26 nov, 2013
AvJenny Norberg
Mjuk chokladkola med laktosfritt smör och rostade hasselnötter. Receptet är framtaget för Oatly av Karin Högberg som bloggar på trattoria.nu.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Mjuk chokladkola med rostade hasselnötter.
Mjuk chokladkola med rostade hasselnötter.

40 bitar

Du behöver:

100 g laktosfritt smör

2 1/2 dl Oatly Imat

3 dl socker

2 dl ljus sirap

3 msk kakao

50 g mörk choklad

3 dl hela hasselnötter

Gör så här:

Smält smöret i en gryta. Blanda Oatly Imat, socker och sirap i kastrullen. Koka i cirka 25-35 minuter eller tills smeten är cirka 122°. För att testa om kolan är klar kan du göra kulprovet: fyll ett glas med kallt vatten och droppa ner cirka 1 tsk av kolasmeten i vattnet. Om kolan stelnar och går att forma till en kula är den klar. Värm en stekpanna och rosta hasselnötterna i ett par minuter tills de börjar få färg. Hacka dem grovt. Hacka chokladen fint och rör ner den och kakaon i kolasmeten, rör tills chokladen smält helt. Rör till sist ner hasselnötterna. Lägg ett bakplåtspapper i en djup plåt eller ugnsfast form och häll ut kolasmeten. Låt svalna och skär därefter i bitar.

Annons