Mjuk citronkaka med ricotta
25 aug, 2023
AvLouisa Lorang
Det är underskattat att använda ricotta i bakverk – den tar nämligen den här mjuka citronkakan till nya höjder!
Annons
Mjuk citronkaka med ricotta
Saftig och fräsch kaka med smak av citron, vanilj och ricotta.
6 bitar
Annons
Du behöver:
175 g smör + lite till formen
150 g ( ¹/6 dl) strösocker
250 g ricotta
200 g (2 dl) crème fraiche
3 ägg
1 vaniljstång, urskrapade frön
2 msk finrivet citronskal
½ dl pressad citronsaft
200 g ( ³/3 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
Garnering:
Lite florsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 170 ° varmluft. Smörj en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter, med lite smör. Vispa smör och socker ljust och luftigt med elvisp eller i en köksassistent. Tillsätt ricotta och vispa ihop. Rör i crème fraiche. Vispa försiktigt ner äggen, ett i taget. Tillsätt vaniljfrön, citronskal- och saft och blanda snabbt ihop allt.
- Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt och sikta ner det i smeten. Vänd försiktigt ihop allt med en slickepott utan att slå ut luften. Häll smeten i formen och grädda kakan i 45–55 minuter. Låt kakan svalna i formen i 15–20 minuter. Ta sedan ut kakan ur formen och låt den svalna helt på ett galler.
- Sikta över florsocker. Servera ev med vino santo och några knapriga cantuccini.
Foto: Rikke Westesen
Annons