Mjuk pepparkaka med frosting
26 nov, 2019
AvRedaktionen
Dags för julbak! Denna mjuka pepparkaka med frosting är en riktig favorit för både stora och små. Dekorera med pepparkakor längs kakan.
Annons
8 portioner
Mjuk pepparkaka:
5 dl vetemjöl
2 msk bakpulver
2 tsk salt
2 tsk malen ingefära
2 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
175 g rumsvarmt smör
1 3/4 dl strösocker
1 1/4 dl farinsocker
3 ägg
1 dl mörk sirap
1 1/2 dl filmjölk
Fyllning:
250 g rumsvarmt osaltat smör
200 g färskost
1 tsk finrivet citronskal
6 1/2 dl florsocker
Glasyr:
2 1/2 dl florsocker
1/2 äggvita
Till dekoration:
14 pepparkakor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Sikta mjöl, bakpulver, salt och kryddor i en bunke.
- Vispa smör och socker vitt och fluffigt på högsta hastighet med elvisp.
- Sänk hastigheten och vispa ner farinsocker och ägg.
- Tillsätt sirap efter 2 minuter.
- Tillsätt hälften av mjölblandningen och efter det filmjölken.
- Tillsätt återstående mjölblandning, kanske behövs inte allt mjöl, håll koll så att smeten inte blir för torr och kompakt.
- Klä botten av en springform, 22 cm i diameter, med bakplåtspapper och smörj sidorna med smör.
- Grädda i ugnen cirka 1 timme tills kakan är genomgräddad, känn med sticka. Låt svalna.
- Vispa ihop smör, färskost och citronskal, tillsätt florsocker, lite i taget, till en slät frosting.
- Vispa florsocker med äggvita och garnera pepparkakorna med den. Låt torka.
- Dela kakan i 3 delar och bred ut ¼ av frostingen på den första botten.
- Lägg på en botten på den och bred ut ¼ av frostingen.
- Lägg på den sista delen av kakan och bred ut resterande frosting över sidorna och toppen.
- Sätt fast pepparkakorna på sidorna av kakan.
Av: Sofia Andersson
Foto: Mari Lahti, Skovdal Nordic, Kirsi-Marja Savola, Fabian Björk
Annons