Mjuk pepparkaka med chokladglasyr
Cirka 12 bitar
Tid: 20 minuter + tid i ugn
Kaka:
75 g smör
3 dl (180 g) vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda, eller motsvarande mängd malen kanel, kardemumma, nejlika och ingefära
3 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl gräddfil
smör och ströbröd till formen
Chokladglasyr:
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
eventuellt sockerpärlor till dekor
Gör så här:
Smörj och bröa en hjärtformad bakform som rymmer cirka 1 1/2 liter. Smält smöret till kakan. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Sikta ner mjölblandningen lite i taget tillsammans med smör och gräddfil och vispa försiktigt ihop till en jämn smet med en handvisp. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175° i 45–50 minuter. Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper eller ugnsgaller, låt svalna ett par minuter och lossa sedan formen. Hacka chokladen till glasyren ganska fint. Koka upp grädden i en liten kastrull, dra kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör tills chokladen smält helt och bred glasyren över kakan. Strö eventuellt sockerpärlor över glasyren som dekor.