Mjuk vallmokaka med enkel citronglasyr
Receptet är ett utdrag från boken Systrarna von Sydow : Maten, livet och samtalen runt köksbordet (The Book Affair).
Ebba Kleberg von Sydow berättar mer om receptet:
– En kaka som påminner oss om de lyxiga stunderna på ett trevligt kafé när vi hälsar på Amy i Philadelphia. Att ha Atlanten emellan sig gör att man blir bättre på att ta tillvara de där speciella stunderna, promenaderna och samtalen. Citron och vallmo (lemon poppy seed) är en klassisk kombination i USA och olivolja ger kakan en elegant touch. Vi tänker att vi skulle bjuda Gwyneth Paltrow på den här kakan om hon hälsade på oss på Marstrand. Vilket hon för övrigt borde göra, hon skulle älska det!
10–12 bitar
Mjuk vallmokaka:
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
rivet skal från 2 citroner och 1 apelsin
1/2 dl pressad apelsin
150 g ricotta (eller kvarg eller kesella)
1 dl olivolja
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl blå vallmofrön
smör och ströbröd till formen
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Rör i rivet citron- och apelsinskal. Rör ihop pressad apelsin med ricotta, och tillsätt därefter olivoljan i en tunn stråle. Rör ner ricottablandningen i äggsmeten och blanda sedan i mjöl, bakpulver och vallmofrön separat och vänd ner i smeten. Häll ner smeten i smord och bröad form. Baka 20–30 minuter mitt i ugnen. Dekorera med glasyr eller frosting.
Vår enklaste citronglasyr
2 dl florsocker
1–2 msk pressad citron och lite rivet skal
ca 1 msk vallmofrön
Gör så här:
Rör ihop florsocker, pressad citron och citronskal i en bunke så att glasyren är utan klumpar. Bred sedan över kakan när den svalnat. Strö över lite vallmofrön på toppen, kanske också lite raspat citronskal för att det blir snyggt!
Cream cheese-frosting
25 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk pressad citron och lite rivet skal
50 g Philadelphia cream cheese eller liknande färskost
ca 1 msk vallmofrön
Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser till en slät frosting. Bred ut på kakan när den svalnat och dekorera med extra vallmofrön och raspat citronskal!
Fler recept från systrarna von Sydow hittar du här >>
Recept: Ebba Kleberg von Sydow, Amy von Sydow & Helen von Sydow
Foto: Lista Höök