Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Mjukbakad röding med äpple, gurka och dill

29 maj, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

12 personer

Årets kock 2004, Stefan Eriksson:

”Vi tävlade med röding i Årets kock. Det är en tacksam fisk, som inte är så vanlig, tyvärr. I vårt recept är rödingen lättrimmad och ugnsstekt på låg temperatur för att behålla sin saftighet. Vi serverar rödingen med stenbitsrom vi saltat in själva. Fisken sköter sig själv i ugnen medan du gör annat, gurksalladen kan förberedas, men skär då ner äpplena precis innan servering.”

1,2 kg rödingfilé (skinn- och benfri)

finkornigt havssalt

minst 200 g rom (från t ex löja eller sik)

Äppel- och gurksallad:

1 dl kycklingbuljong

1/2 dl olivolja av god kvalité

1 stor knippa dill

Annons

1 medelstor gurka

2 äpplen (gärna Signe Tillisch)

12 tunna dillstjälkar

3 salladslökar

Citrongräddfil:

3 dl gräddfil (avrunnen i kaffefilter över natten)

1 citron (skalet)

havssalt och nymalen svartpeppar

Salta fisken med finkornigt havssalt och låt stå i 1 timme. Sätt ugnen på 100°.

Mixa kycklingbuljongen, olivoljan och dillen (obs! spara stjälkarna) och sila. Ställ åt sidan. Skala och kärna ur gurkan och äpplena, tärna i halvcentimeterstora kuber. Finstrimla dillstjälkarna och blanda med äpplet och gurkan. Skiva salladslöken fint och blanda ner. Blanda gräddfilen med finrivet citronskal. Smaka av med salt och peppar.

Dela rödingen i 12 portionsbitar. Placera dem jämnt på oljad plåt och stek i ugn i ca 10–12 min (innertemperatur 40°).

Lägg upp i djupa tallrikar med äppel- och gurksalladen bredvid. Garnera med rom som på bilden. Häll på dillbuljongen sist av allt och servera med en klick citrongräddfil.

Att dricka till:

Filet vom Grüner Veltliner 2003, Wachau, Österrike (nr 2954) 67 kr. Torrt, lätt, friskt och ungdomligt vitt vin.

Annons