Leilas chokladtårta med spökmaränger
10-12 bitar
Tid: 50 minuter + 6 timmar i kyl
Chokladbottnar:
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
200 g smör
4 ägg
3 dl mjölk
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
1 nypa salt
200 g mörk choklad
Chokladtryffel:
6 dl vispgrädde
500 g mörk choklad av hög kvalitet
2 tsk smör
Recept på spökmaränger hittar du här >>
Gör så här:
Koka upp grädden till tryffeln och tag av den från värmen. Hacka chokladen och rör ner choklad och smör i grädden tills allt smält och du får en jämn och fin tryffelsmet. Ställ in din färdiga tryffel i kylen och låt svalna i cirka 6 timmar.
Sätt ugnen på 180° varmluft. Vispa socker, smör och sirap krämigt. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand.
Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt i smeten. Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten.
Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten. Baka i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.
Låt dina bottnar svalna helt. Lägg sedan första kakan upp och ned på ett tårtfat, bred över lite av chokladtryffeln, lägg på nästa kakbotten även den upp och ner och upprepa proceduren ännu en gång, täck sedan topplagret med tryffel, använd en spatel eller palett och bred tryffeln över hela tårtan så den täcks med tryffel. Garnera eventuellt med spökmaränger.
Recept: Leila Lindholm
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Fler av Leilas recept hittar du här.