Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Mördegskaka med lingon och maräng

26 sep, 2019
AvRedaktionen
Recept på mördegskaka med lingon och maräng
Satsa på en riktigt smaskig efterrätt! Denna mördegskaka med lingon och italiensk maräng är en given favorit.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

10 bitar

Mördegskaka:

75 g rumsvarmt smör

1/2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk kardemumma

2 äggulor

Lingonfyllning:

5 dl lingon (färska eller frysta)

1 1/2 dl socker

2 msk potatismjöl

1/2 dl kallt vatten

Maräng:

3 äggvitor

2 1/2 dl socker

1 dl vatten

Gör degen så här:

  1. Vispa upp det mjuka smöret med socker.
  2. Blanda de torra ingredienserna för sig. Rör ner äggulorna i mjölet.
  3. Samla snabbt ihop innehållet i de båda skålarna till en deg.
  4. Låt vila i kylskåp i 15 minuter.

Gör fyllningen så här:

  1. Mät upp lingon och lägg i en kastrull.
  2. Tillsätt sockret och låt blandningen koka upp. Sänk värmen.
  3. Blanda potatismjölet med det kalla vattnet.
  4. Häll i en tunn stråle ner i lingonkoket, hela tiden under omrörning.
  5. Värm under omrörning tills blandningen sväller upp lite. Ta från värmen och låt svalna.
  6. Smörj en kakform med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
  7. Tryck ut degen så den täcker botten och kanterna. Nagga degen med en gaffel så det inte bildas luftbubblor.
  8. Lägg bakplåtspapper över pajskalet och fyll med torkade ärter.
  9. Låt pajskalet stå kallt, helst en timme. Värm ugnen till 200°.
  10. Grädda 10 minuter, ta bort ärterna och bakplåtspapperet och grädda 5 minuter till.

Gör en italiensk maräng:

  1. Vispa äggvitan till ett hårt skum.
  2. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Koka till en temperatur på 120°, mät med termometer.
  3. Häll sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitan. Vispa kraftigt tills blandningen är riktigt tjock.
  4. Fortsätt att vispa långsammare tills marängen svalnat till rumstemperatur.
  5. Fördela lingonfyllningen i det avsvalnade pajskalet. Skeda eller häll över maräng.
  6. Ge marängtoppen fin färg med en gasolbrännare eller grädda snabbt i 250° varm ugn med grillfunktion.
Recept på mördegskaka med lingon och maräng
Mördegskaka med lingon och maräng.

Av: Sanna Kekäläinen

Foto: Fabian Björk

Annons