Mördegskaka med lingon och maräng
26 sep, 2019
AvRedaktionen
Satsa på en riktigt smaskig efterrätt! Denna mördegskaka med lingon och italiensk maräng är en given favorit.
Annons
10 bitar
Mördegskaka:
75 g rumsvarmt smör
1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kardemumma
2 äggulor
Lingonfyllning:
5 dl lingon (färska eller frysta)
1 1/2 dl socker
2 msk potatismjöl
1/2 dl kallt vatten
Maräng:
3 äggvitor
2 1/2 dl socker
1 dl vatten
Gör degen så här:
- Vispa upp det mjuka smöret med socker.
- Blanda de torra ingredienserna för sig. Rör ner äggulorna i mjölet.
- Samla snabbt ihop innehållet i de båda skålarna till en deg.
- Låt vila i kylskåp i 15 minuter.
Gör fyllningen så här:
- Mät upp lingon och lägg i en kastrull.
- Tillsätt sockret och låt blandningen koka upp. Sänk värmen.
- Blanda potatismjölet med det kalla vattnet.
- Häll i en tunn stråle ner i lingonkoket, hela tiden under omrörning.
- Värm under omrörning tills blandningen sväller upp lite. Ta från värmen och låt svalna.
- Smörj en kakform med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
- Tryck ut degen så den täcker botten och kanterna. Nagga degen med en gaffel så det inte bildas luftbubblor.
- Lägg bakplåtspapper över pajskalet och fyll med torkade ärter.
- Låt pajskalet stå kallt, helst en timme. Värm ugnen till 200°.
- Grädda 10 minuter, ta bort ärterna och bakplåtspapperet och grädda 5 minuter till.
Gör en italiensk maräng:
- Vispa äggvitan till ett hårt skum.
- Koka upp socker och vatten i en kastrull. Koka till en temperatur på 120°, mät med termometer.
- Häll sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitan. Vispa kraftigt tills blandningen är riktigt tjock.
- Fortsätt att vispa långsammare tills marängen svalnat till rumstemperatur.
- Fördela lingonfyllningen i det avsvalnade pajskalet. Skeda eller häll över maräng.
- Ge marängtoppen fin färg med en gasolbrännare eller grädda snabbt i 250° varm ugn med grillfunktion.
Av: Sanna Kekäläinen
Foto: Fabian Björk
Annons