Mörk choklad är bra för hjärnan och förbättrar minnet
Mörk choklad innehåller den kraftfulla antioxidanten flavonoider och antiinflamatoriska ämnen som verkar positivt på kardiovaskulär hälsa. (Hjärt- och kärlsjukdomar eller kardiovaskulära sjukdomar är ett samlingsbegrepp som rör sådana sjukdomar som drabbar cirkulationsorganen, hjärtat och/eller blodkärl.)
Det är en studie vid Loma Linda universitet i Kalifornien som visat på att flavonoider från kakao tas upp och samlas i de områden i hjärnan som hör ihop med inlärning och minne.
– Vi är oerhört entusiastiska över vad dessa fynd skulle kunna betyda för hjärnans hälsa. Detta kan potentiellt öppna dörren för att kunna reparera och återskapa funktioner för personer med dåligt minne och som drabbats av åldersrelaterad demens, säger Lee Berk, som ledde forsknings-teamet.
Fritt fram för att frossa i mörk choklad då, med andra ord! Och som vi skrev häromdagen: Även Champagne ger dig bättre minne och motverkar demens, läs mer om det här.
Match made in heaven!
Av: Olle Arnell