Mörk chokladkräm med fruktspett
10 små glas
Tid: 55 minuter
Du behöver:
20 jordgubbshalvor
20 myntablad
10 träspett
10 melonkulor
flingsalt
1/2 dl pistaschnötter (hackade)
Chokladkräm:
1 vaniljstång
2 dl mjölk
2 1/2 dl grädde
100 g äggula (ca 5 st)
75 g (ca 3/4 dl) socker
225 g mörk choklad av bra kvalité (hackad)
Gör så här:
Börja med chokladkrämen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk och grädde och låt dra med vaniljstången och fröna cirka 10 minuter.
Vispa ihop ägg och socker och sila över den ljumna vätskan på äggblandningen. Häll över i en kastrull och sjud till 85° under ständig omrörning. Häll därefter över den varma vätskan över hackade chokladen och vispa slät. Ställ kallt och fyll sedan i en spritspåse.
Varva två bitar jordgubbar med två myntablad på träspettet, avsluta med en melonkula.
Spritsa chokladkräm i varje glas och toppa med lite hackade pistaschnötter och en nypa flingsalt. Lägg ett fruktspett på varje glas och servera.
Av: Victoria Nordström
Foto: Lennart Weibull