Saftig morotskaka med limefrosting
23 feb, 2024
AvLinn Grubbström
AvKerstin Svensson
En saftig morotskaka sitter liksom aldrig fel, självklart kommer den med en frisk limefrosting.
Annons
Morotskaka med limefrosting
Morot gör kakan saftig och god.
Annons
12 bitar
Du behöver:
2 ägg
1 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
2 tsk stött kardemumma
200 g riven morot
1 ekologisk lime
1 dl smakneutral rapsolja
50 g mörk choklad
50 g hasselnötter
Färskostsfrosting:
200 g naturell färskost
1 dl crème fraiche
½ dl florsocker
1 lime, pressad saft
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker luftigt med elvisp. Tillsätt mjöl, bakpulver, mald kanel och stött kardemumma. Vispa ihop till en jämn smet. Riv morötterna grovt och krama ur vätskan. Riv limeskalet fint. Rör ner limezest och -saft, morot och olja i smeten. Hacka choklad och nötter grovt och vänd försiktigt ner i smeten. Häll i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.
- Grädda kakan i mitten av ugnen ca 35 minuter, tills den är gyllene. Låt svalna på ett galler.
- Färskostsfrosting: Vispa färskost, crème fraiche och florsocker krämigt med elvisp. Smaka av med limesaft. Bred frostingen över kakan. Låt stå svalt fram till servering, garnera ev med citronmeliss och oxalis.
Foto: Stine Christiansen
Annons