Morotskaka med salt karamellsås
8 portioner
Kaka:
200 g morötter
1 äpple
3 ägg
1 ½ dl farinsocker
1 ½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
½ tsk kardemumma
½ tsk stött ingefära
¼ tsk salt
1 ½ dl solrosolja
50 g pekannötter
Frosting:
1 vaniljstång
5 dl florsocker
200 g mjukt smör
150 g naturell färskost
Lite citronsaft
Salt karamell:
2 dl vispgrädde
2 dl florsocker
¾ dl mörk sirap
40 g smör
1 tsk flingsalt
Garnering:
25 g pekannötter
½ tsk flingsalt
1 tsk ätbart guldströssel
Gör så här:
1. Värm ugnen till 185° varmluft.
2. Klä bottnarna på 3 mindre springformar, ca 16 cm i diameter, med bakplåtspapper och smöra kanterna.
3. Skala och riv morötterna och äpplet grovt.
4. Vispa upp ägg, farinsocker och socker luftigt med elvisp.
5. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kryddor i en separat skål och blanda sedan ner i äggmassan.
6. Vänd ner olja, rivna morötter, äpple och fint hackade pekannötter i smeten.
7. Fördela smeten i de 3 formarna och grädda i 20–25 minuter. Låt sedan svalna i formarna ovan ett ugnsgaller.
Gör frostingen:
8. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Bred gärna ut dem i lite florsocker.
9. Vispa upp det mjuka smöret med florsocker och vaniljfrön. Tillsätt färskost och vispa ca 5 minuter tills frostingen är lätt och luftig. Men sluta vispa innan den blir tunn och flytande! Smaka av med citronsaft.
10. Lossa kakbottnarna och jämna gärna till dem genom att skära bort eventuella toppar.
11. Montera dem med ett lager frosting mellan bottnarna.
12. Bred ett tunt lager frosting över hela kakan. Låt stå kallt i 15 minuter så frostingen sätter sig lite. Bred ut resterande frosting över hela kakan.
13. Doppa en palettkniv i varmt vatten och försök få sidor och kanter jämna och fina. Låt kakan stå i kylskåpet i minst 1 timme.
Gör karamellsåsen:
14. Koka upp grädde, florsocker och sirap i en kastrull. Rör hela tiden. Låt småkoka 2–3 minuter, tills konsistensen liknar en tunn sås.
15. Skär smöret i kuber och lägg ner och rör ut en smörkub i taget.
16. Rör sist ner salt.
17. Slå upp karamellen i en skål och låt den svalna helt.
18. Slå den avsvalnade karamellsåsen över kakan, lite i taget så den rinner fint ner över sidorna. Du ska inte använda all sås.
19. Garnera kakan med pekannötter, flingsalt och guldströssel. Servera med resterande karamellsås vid sidan av.
Av: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Saftig morotskaka med pumpa och frosting av brynt smör