Morotskaka med vaniljfrosting och karamellpopcorn
05 feb, 2021
AvRedaktionen ELLE
Morotskaka med ett tjockt lager frosting är en uppskattad klassiker. Just när du inte trodde det skulle bli godare slänger du på ett gäng karamellpopcorn och kakan kommer försvinna i ett nafs!
Annons
Morotskaka med vaniljfrosting och karamellpopcorn
Läcker uppgradering av den goda saftiga morotskakan.
8 portioner
Annons
Du behöver:
2 ägg
1 dl (100 g) strösocker
1 dl (100 g) farinsocker
1 vaniljstång
2 dl (130 g) vetemjöl
1 ½ tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
3 stora morötter
1 dl solrosolja
Vaniljfrosting:
100 g mjukt smör
½ vaniljstång
2 dl (125 g) florsocker
2 msk citronsaft
1 msk citronzest
300 g naturell färskost
Karamellpopcorn:
50 g smör
1 dl (80 g) strösocker
1 knivsudd salt
¼ tsk bakpulver
40 g poppade popcorn
Gör så här:
Värm ugnen till 175°. Täck botten på en springform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper och smöra kanterna.
- Vispa ägg, socker och farin luftigt med elvisp i en bunke. Skrapa ut fröna ur vaniljstången. Blanda mjöl, vaniljfrön, kryddor, bikarbonat och bakpulver. Sikta ner blandningen i smeten och blanda snabbt.
- Skala och riv morötterna. Rör ner olja och rivna morötter i smeten. Fördela smeten i formen och grädda i 30–35 minuter i ugnen. Låt svalna på ett ugnsgaller och därefter i kylskåp i minst 2 timmar före servering.
- Vispa upp smöret med elvisp så det blir luftigt. Skrapa ut fröna ur den halva vaniljstången och mosa ihop dem med florsockret. Vispa ner vaniljflorsockret, citronsaft och citronzest i smöret. Vispa 1 minut. Vispa ner färskosten och fyll sedan en spritspåse med frosting.
- Koka upp smör, socker och salt i en kastrull. Låt sockret smälta till gyllene karamell. Ta från värmen och blanda ner bakpulvret under kraftig omrörning. Vänd snabbt ner de poppade popcornen. Fördela på ett ark bakplåtspapper och låt svalna helt. Bryt sedan loss popcornen från varandra.
- Dela morotskakan i två bottnar. Lägg den ena på ett fat och spritsa ut ett lager frosting över den. Lägg på den andra botten och garnera med resterande frosting. Låt kakan stå kallt. Precis före servering strösslas toppen med karamellpopcorn.
Recept: Camilla Biesbjerg Foto: Stine Christiansen, Columbus Leth, Betina Hastoft
LÄS MER:
Annons