Baka en morotsrulltårta – steg för steg
Morotsrulltårta
Supersaftig och välsmakande morotskaka med härlig färskostsfyllning som du enkelt gör i rulltårteform.
10 bitar
Du behöver:
2 ägg
175 g (ca 2 dl) rörsocker
1 tsk vaniljsocker
125 g (ca 2 dl) vetemjöl
1 tsk kanel
¼ tsk malen kardemumma
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
100 g finrivna morötter
50 g solrosolja
Frosting:
50 g rumsvarmt smör
75 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g naturell färskost
½ citron, rivet skal
1 msk citronsaft
Till servering:
Ätbara blommor, till exempel penséer
Ätbart guldpulver
Steg 1
Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg, rörsocker och vaniljsocker fluffigt. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i smeten, vänd runt med slickepott till en jämn smet.
Steg 2
Vänd ner rivna morötter och olja.
Steg 3
Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut smeten jämt över papperet till en rektangel på cirka 30 × 40 cm. Grädda i ugnen i 5–8 minuter tills den är genomgräddad.
Steg 4
Ta ut kakan från ugnen. Strö över ett lager socker på kakan, lägg på ett bakplåtspapper över och vänd på hela kakan. Dra bort bakplåtspapperet som kakan låg på i ugnen. Låt svalna 2 minuter.
Steg 5
Vispa smöret luftigt med elvisp i 2 minuter. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa 1 minut till. Tillsätt färskosten och rivet citronskal och vispa till en jämn smet. Smaka av med lite citronsaft.
Steg 6
Bred ut färskostsfyllningen jämnt över kakan, spara lite till garnering. Rulla ihop kakan till en rulltårta. Förvara i kyl fram till servering, spritsa då på resterande färskostsfrosting och dekorera med ätbara blommor och pudra över lite ätbart guldpulver.
Foto: Betina Hastoft