Muffins med lemon curd och mascarpone
23 feb, 2024
AvRedaktionen ELLE
Söta små muffins som har allt – saftiga, fyllda med lemon curd med frisk mascarponekräm på toppen.
Annons
Muffins med lemon curd och mascarpone
Små muffins som är söta både att se och att äta.
10 st
Du behöver:
150 g mandelmassa
1 2/3 dl strösocker
150 g rumstempererat smör
3 ägg
1 ¼ dl vetemjöl
1 nypa salt
1 ekologisk citron
Lemon curd:
1 ekologisk citron
2 ägg
1 dl strösocker
25 g smör
Mascarponekräm:
2 dl (200 g) mascarpone
3 msk lemoncurd
2 msk florsocker
Dekor:
50 g små mandelägg
Gör så här:
- Börja med lemoncurden. Riv skalet av citronen och pressa ut saften i skål. Vispa skal och saft med ägg och socker över vattenbad tills krämen tjocknar. Ta skålen från värmen och vispa ner smöret, i tärningar, så att de smälter. Häll curden i en burk med lock och kyl i minst 2 timmar, gärna längre.
- Sätt ugnen på 180°. Riv mandelmassan och vispa den ljus och krämig med elvisp, ihop med socker och smör. Vispa ner ett ägg i taget. Vänd ner mjöl och salt. Riv skalet av citronen och pressa saften, rör ner i smeten. Fördela smeten i 10 muffinsformar, gärna av silikon. Grädda i 30 minuter. Låt svalna på galler.
- Skär ett djupt hål i varje muffins. Fyll muffinsen med 1 tsk lemoncurd vardera. Ställ i kylen.
- Vispa mascarpone, lemoncurd och florsocker med elvisp till en fast kräm. Fyll krämen i en spritspåse med stjärntyll och spritsa höga toppar på muffinsen. Hacka mandeläggen och strössla över.
Foto: Stine Christianssen
Annons