Munkar med kolaglasyr
06 sep, 2022
AvCecilia Fahlström
Dessa goda munkar bakar du enkelt i ugnen och toppar med rikligt med kolasås. Oemotståndligt!
Annons
Munkar med kolaglasyr
De här munkarna gör du enkelt i ugnen.
6 stycken
Annons
Du behöver:
40 g smör
150 g (2 ½ dl) vetemjöl
110 g (1 ¼ dl) strösocker
1 ¼ tsk bakpulver
¼ tsk salt
1 ¾ dl mjölk
1 tsk citronsaft
1 ägg
Glasyr:
150 g strösocker
70 g smör
¾ dl vispgrädde
1 msk flingsalt
Gör så här:
- Smörj eller spreja 6 munkformar. Smält smör. Sikta mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål.
- Blanda mjölk med citronsaft i en annan skål och vispa ner ägget.
- Tillsätt mjölk och smält smör till mjölblandningen lite i taget, och rör om tills degen är jämn. Fördela degen i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i 4–6 minuter i 220°. Låt svalna.
- Glasyr: Smält socker i en tjockbottnad kastrull under omrörning. Tillsätt smör och rör tills det smält. Tillsätt grädden, låt puttra i 1 minut och häll upp i en skål. Låt kolasmeten svalna något och doppa munkarna till hälften i den. Strö över flingsalt.
Foto: Stine Christiansen
Annons