Musselpasta
4 personer
Tid: 45 minuter
Du behöver:
300 g bavette- eller linguinepasta
1 nät blåmusslor
1 schalottenlök
1 kinesisk vitlök/king solo
1 chili (delad och urkärnad)
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
2 dl vatten
1 msk hummerfond
1 tsk salt
1 dl crème fraiche
salt och nymald svartpeppar
Till servering:
3 msk hackad koriander eller bladpersilja
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, och håll varmt. Skölj musslorna i kallt vatten, klipp bort ”skägget” som sticker ut, släng alla trasiga musslor eller de som är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem. Hacka schalottenlök, vitlök och chili. Fräs det i oljan i en stor gryta utan att det tar färg. Häll på vin, vatten, fond och salt och koka upp på högsta värme. Häll i musslorna och lägg på lock. Låt koka kraftigt i 3 minuter. Ta upp musslorna med hålslev och behåll spadet i grytan. Släng de musslor som inte öppnat sig. Häll crème fraiche i grytan och låt såsen koka ihop utan lock så den blir lite simmig, cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka musslorna med sina skal och vänd i pastan. Strössla över koriander eller persilja, servera.
Av: Liselotte Forslin
Foto: Lennart Weibull