Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Provensalska musslor med ört- och vitlöksaioli

10 jan, 2017
AvRedaktionen
Provensalska musslor med ört- och vitlöksaioli.
Moules marinières och en hemgjord aioli låter mer komplicerat än det är. Servera musslorna med aiolin och ett gott bröd. Enkelt och gott!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Du behöver:

2 nät med fina blåmusslor

2–3 vitlöksklyftor

2 schalottenlökar

3 msk olivolja

1 dl finhackade provensalska örter, går bra med frysta

½ flaska vitt vin

1 liter vatten

2 grönsaksbuljongtärningar (av god och ekologisk sort)

Aioli:

2 äggulor

2 dl olivolja

1 vitlöksklyfta

1 tsk citronsaft

1 tsk dijonsenap

2 msk finhackade, färska örter

salt

Gör så här:

Skölj musslorna under kallt vatten, dra bort eventuellt ”skägg”. Knacka försiktigt öppna musslor i köksbänken och släng bort dem som inte sluter sig eller är trasiga.

Finhacka vitlök och lök och fräs i olivoljan med örter i en stor karott. Häll på vin och vatten, smula ner buljongtärningarna och koka upp. Låt koka några minuter och lägg sedan i musslorna. Koka kraftigt 5 minuter under lock. Skaka kastrullen efter några minuter.

Vispa under tiden ihop aiolin. Lägg äggulan i en skål och vispa hastigt ner oljan. Först en tunn stråle och öka allt eftersom majonnäsen tjocknar. Smaka av med finhackad vitlök, citron, dijonsenap, örter och en nypa salt. Servera aiolin till de varma musslorna och ett gott bröd.

Provensalska musslor med ört- och vitlöksaioli.
Provensalska musslor med ört- och vitlöksaioli.

Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons