Provensalska musslor med ört- och vitlöksaioli
4 personer
Du behöver:
2 nät med fina blåmusslor
2–3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
3 msk olivolja
1 dl finhackade provensalska örter, går bra med frysta
½ flaska vitt vin
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar (av god och ekologisk sort)
Aioli:
2 äggulor
2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk citronsaft
1 tsk dijonsenap
2 msk finhackade, färska örter
salt
Gör så här:
Skölj musslorna under kallt vatten, dra bort eventuellt ”skägg”. Knacka försiktigt öppna musslor i köksbänken och släng bort dem som inte sluter sig eller är trasiga.
Finhacka vitlök och lök och fräs i olivoljan med örter i en stor karott. Häll på vin och vatten, smula ner buljongtärningarna och koka upp. Låt koka några minuter och lägg sedan i musslorna. Koka kraftigt 5 minuter under lock. Skaka kastrullen efter några minuter.
Vispa under tiden ihop aiolin. Lägg äggulan i en skål och vispa hastigt ner oljan. Först en tunn stråle och öka allt eftersom majonnäsen tjocknar. Smaka av med finhackad vitlök, citron, dijonsenap, örter och en nypa salt. Servera aiolin till de varma musslorna och ett gott bröd.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips