Musslor i baskisk tomatsås
Musslor i baskisk tomatsås
4 personer
Tid: 40 minuter
Om musslor inte är din kopp te så kan den här tomat- och baconsåsen i stället blandas med pasta. Bacon kan bytas mot skinka, som får steka i lite olja. Servera med bröd så att inget av den goda såsen går till spillo.
300 g små plommon- eller körsbärstomater
100 g bacon, hackad
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
2 gröna chilipeppar (utan frön)
olja, till stekning
1 burk krossade tomater (400 g)
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin + 1 dl vatten
svartpeppar
750 g färska musslor (blåmusslor eller annan sort)
1 näve slätbladig persilja
Snitta och krama de färska tomaterna lätt över en skål och ställ åt sidan. Stek bacon (eller skinka) knaprig i tefl onpanna. Tillsätt lök, vitlök, chili och 3 msk olja och låt steka på medelvärme under lock tills löken har mjuknat. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, 1 dl vatten och 1 dl vitt vin och låt koka upp. Dra några rejäla varv med svartpepparkvarnen och låt puttra under lock i 15 minuter. Kolla att alla musslor lever genom att knacka på skalet med en kniv. De som inte sluter sig ska kastas. Skrubba musslorna och dra bort eventuellt ”skägg”. Lägg i musslorna och de mosade tomaterna, rör runt, lägg på lock och koka upp. Ta kastrullen från värmen efter 2–3 minuter – eller när musslorna öppnat sig (kasta de musslor som fortfarande är slutna). Rör i det mesta av persiljan. Fördela musslor och sås i 4 djupa tallrikar och garnera med resten av persiljan. Servera med bröd.