Muurikka – ett måste!
Under min semester i Finland har jag gjort en nygammal och helt fantastisk upptäckt – Muurikkan! För dig som inte vet vad det är kan jag berätta att det är en stekhäll av gjutjärn som man kan placera över en gaslåga eller öppen eld och resultatet blir helt underbart.
Det går snabbt, det blir saftigt och precis allt går att steka direkt på hällen utan kol, tändvätskor eller sot – och den är superlätt att rengöra efteråt! Man bara häller lite vatten i pannan medan den fortfarande är varm och drar några varv med diskborsten.
Muurikka kan användas till det mesta
Så från och med nu har grillen fått hård konkurrens hos oss. Den har funnits i många år på vår stuga men det var först i år den verkligen fick utrymme. Och det är jag glad för! Vi har stekt kött, kyckling, fisk, grönsaker… Till och med omeletter, tunnbröd eller pannkakor till barnen går att få till i ett nafs.
Här är det spett med pilgrimsmusslor och räkor som står på menyn. Till det en klick saffransaioli, några flingor salt och ett glas svalkande Château Cavalier Rosé i solnedgången vid den egna bryggan… Jag säger bara mums! Denna sinnesbild är vad jag kommer bära med mig i vintermörkret.
Vill du också ha en Muurikka? I Sverige har jag sett att de bland annat finns hos bagarenochkocken.se.