Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Så gör du en ”naken” hallontårta med bärtopp

12 apr, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på ”naken” hallontårta med bärtopp
Betina Hastoft
Förgyll sommarkalaset med tårta som visar vad den har, utan att avslöja för ­mycket.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalasetBrand logo
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

”Naken” hallontårta med bärtopp

En naken tårta har bara ett tunt lager kräm eller grädde ytterst, så att man kan skönja tårtbottnarna.

Så gör du en "naken" hallontårta med bärtopp
Betina Hastoft

10 bitar

Annons

Du behöver:

Tårtbottnar:

4 ägg
1 ½ dl (140 g) strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 2/3 dl (100 g) vetemjöl
2/3 dl (75 g) potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Hallonkräm:

4 gelatinblad
400 g hallon, ev frysta
2 msk saft av citron
150 g vit choklad
6 dl vispgrädde

Garnering:

500 g bär, t ex jordgubbar, hallon och vinbär

Steg 1

Steg 1 – vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och luftigt
Betina Hastoft

Vispa ägg, socker och vaniljsocker mycket ljust och luftigt i köksassistent eller med elvisp, minst 10 minuter. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och salt och vänd runt väldigt försiktigt med slickepott till en jämn smet.

Annons

Steg 2

Steg 2 – grädda kakan i ca 30 minuter.
Betina Hastoft

Sätt ugnen på 190°. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, 20 cm i diameter, smöra kanterna och strö dem med strösocker. Fördela smeten i formen och grädda kakan i ca 30 minuter, till den är gyllene och genomgräddad. Låt svalna helt i formen.

Steg 3

Steg 3 – skär den kallande kakan i 3 jämntjocka tårtbottnar
Betina Hastoft

Skär den kallnade kakan i 3 jämntjocka tårtbottnar med en lång tandad kniv.

Annons

Steg 4

Steg 4 – lägg gelatinet i kallvatten till hallonkrämen.
Betina Hastoft

Hallonkräm: Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Koka upp hallon och citronsaft i en kastrull, dra ner till medelvärme och låt puttra i 5 minuter. Sikta bärmassan så att du får en ren saft. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma saften. Hacka och smält den vita chokladen. Hetta upp grädden till kokpunkten, häll ner den i chokladen i två omgångar och rör i mitten av skålen med en slickepott tills du har en slät smet. Rör ner den ljumna bärsaften. Häll upp krämen i en skål, täck med plastfolie och kyl i minst 4 timmar eller över natten.

Annons

Steg 5

Steg 5 – montera tårtan.
Betina Hastoft

Montering: Fäst tårtplast längs insidan av en springform. Lägg en tårtbotten underst. Vispa upp den kalla bärkrämen mycket lätt – den spricker lätt. Bred ut 1/3 av krämen över tårtbottnen. Gör likadant med nästa tårtbotten och 1/3 krämen. Lägg på den sista bottnen och tryck ihop tårtan lätt så att bottnarna ligger jämnt. Ställ tårtan och resten av krämen i kylen i 1 timme.

Steg 6

Steg 6 – bred ut resten av kräme över tårtan.
Betina Hastoft

Ställ tårtan på ett fat. Bred ut resten av krämen över den – på sidorna i ett tunt, genomskinligt lager. Ställ kallt i minst 1 timme före servering. Garnera med färska bär.

Foto: Betina Hastoft

Annons