Så gör du en ”naken” hallontårta med bärtopp
”Naken” hallontårta med bärtopp
En naken tårta har bara ett tunt lager kräm eller grädde ytterst, så att man kan skönja tårtbottnarna.
10 bitar
Du behöver:
Tårtbottnar:
4 ägg
1 ½ dl (140 g) strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 2/3 dl (100 g) vetemjöl
2/3 dl (75 g) potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Hallonkräm:
4 gelatinblad
400 g hallon, ev frysta
2 msk saft av citron
150 g vit choklad
6 dl vispgrädde
Garnering:
500 g bär, t ex jordgubbar, hallon och vinbär
Steg 1
Vispa ägg, socker och vaniljsocker mycket ljust och luftigt i köksassistent eller med elvisp, minst 10 minuter. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och salt och vänd runt väldigt försiktigt med slickepott till en jämn smet.
Steg 2
Sätt ugnen på 190°. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, 20 cm i diameter, smöra kanterna och strö dem med strösocker. Fördela smeten i formen och grädda kakan i ca 30 minuter, till den är gyllene och genomgräddad. Låt svalna helt i formen.
Steg 3
Skär den kallnade kakan i 3 jämntjocka tårtbottnar med en lång tandad kniv.
Steg 4
Hallonkräm: Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Koka upp hallon och citronsaft i en kastrull, dra ner till medelvärme och låt puttra i 5 minuter. Sikta bärmassan så att du får en ren saft. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma saften. Hacka och smält den vita chokladen. Hetta upp grädden till kokpunkten, häll ner den i chokladen i två omgångar och rör i mitten av skålen med en slickepott tills du har en slät smet. Rör ner den ljumna bärsaften. Häll upp krämen i en skål, täck med plastfolie och kyl i minst 4 timmar eller över natten.
Steg 5
Montering: Fäst tårtplast längs insidan av en springform. Lägg en tårtbotten underst. Vispa upp den kalla bärkrämen mycket lätt – den spricker lätt. Bred ut 1/3 av krämen över tårtbottnen. Gör likadant med nästa tårtbotten och 1/3 krämen. Lägg på den sista bottnen och tryck ihop tårtan lätt så att bottnarna ligger jämnt. Ställ tårtan och resten av krämen i kylen i 1 timme.
Steg 6
Ställ tårtan på ett fat. Bred ut resten av krämen över den – på sidorna i ett tunt, genomskinligt lager. Ställ kallt i minst 1 timme före servering. Garnera med färska bär.
Foto: Betina Hastoft