Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Nässelsoppa med örtolja

05 jul, 2021
AvRedaktionen ELLE
Recept på nässelsoppa med örtolja
Här är ett recept på nässelsoppa med örtolja – en rätt med fin färg och otroligt mycket smak. Toppa med en klick vispad grädde och servera!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällenBrand logo
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

Nässelsoppa med örtolja

I örtoljan väljer du själv dina favoritsmaker: basilika, dill, persilja eller annan grön ört.

Så gör du nässelsoppa med örtolja

4 portioner

Du behöver:

2 schalottenlökar
3 msk smör
1 liter späda ansade toppskott från nässlor
3 msk mjöl
1 knippe gräslök
3 msk grönsaksfond
Salt och nymalen svartpeppar
1 dl vispgrädde
3 msk torr sherry

Örtolja:

1 dl blandade repade färska örter
1 dl kallpressad rapsolja
½ dl rökt rapsolja
1 krm salt

Till servering:

Vispad grädde

Gör så här:

  1. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den genomskinlig i smör, den ska inte ta färg. Förväll nässlorna i 1 liter saltat vatten i cirka 5 minuter. Sila, men spara spadet.
  2. Smält smör i en tjockbottnad kastrull, vispa ner mjöl i omgångar. Späd med 5 dl nässelspad i omgångar. Hacka gräslök och tillsätt det i mjölet tillsammans med schalottenlöken och nässlorna. Häll i fond och 5 dl vatten, låt koka några minuter.
  3. Häll soppan i en mixer och mixa slätt. Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp. Ta från värmen, häll i grädde och sherry och blanda om. Smaka av med salt och peppar.
  4. Mixa örterna med ½ dl rapsolja. Häll i resterande oljor och mixa slätt. Smaka av med salt.
  5. Vispa grädden. Häll upp soppan i skålar, droppa över örtolja och servera med en klick grädde.

Recept: Morten Schou Foto: Stine Christiansen

Annons