Nässelsoppa med örtolja
05 jul, 2021
AvRedaktionen ELLE
Här är ett recept på nässelsoppa med örtolja – en rätt med fin färg och otroligt mycket smak. Toppa med en klick vispad grädde och servera!
Annons
Nässelsoppa med örtolja
I örtoljan väljer du själv dina favoritsmaker: basilika, dill, persilja eller annan grön ört.
4 portioner
Du behöver:
2 schalottenlökar
3 msk smör
1 liter späda ansade toppskott från nässlor
3 msk mjöl
1 knippe gräslök
3 msk grönsaksfond
Salt och nymalen svartpeppar
1 dl vispgrädde
3 msk torr sherry
Örtolja:
1 dl blandade repade färska örter
1 dl kallpressad rapsolja
½ dl rökt rapsolja
1 krm salt
Till servering:
Vispad grädde
Gör så här:
- Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den genomskinlig i smör, den ska inte ta färg. Förväll nässlorna i 1 liter saltat vatten i cirka 5 minuter. Sila, men spara spadet.
- Smält smör i en tjockbottnad kastrull, vispa ner mjöl i omgångar. Späd med 5 dl nässelspad i omgångar. Hacka gräslök och tillsätt det i mjölet tillsammans med schalottenlöken och nässlorna. Häll i fond och 5 dl vatten, låt koka några minuter.
- Häll soppan i en mixer och mixa slätt. Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp. Ta från värmen, häll i grädde och sherry och blanda om. Smaka av med salt och peppar.
- Mixa örterna med ½ dl rapsolja. Häll i resterande oljor och mixa slätt. Smaka av med salt.
- Vispa grädden. Häll upp soppan i skålar, droppa över örtolja och servera med en klick grädde.
Recept: Morten Schou Foto: Stine Christiansen
Annons