(Nästan) nyttig julnötskaka
1 kaka eller 12–15 muffins
Tid: 1 timme och 15 minuter
Ingredienser:
2 stora ägg
2 1/2 dl strösocker
3 1/2 dl siktat dinkelmjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
3 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl hackade hasselnötter
1 msk vitvinsvinäger
2 1/2 dl naturell filmjölk
ev 2 tsk röd karamellfärg
1 dl rapsolja
Topping:
400 g philadelphiaost
2–3 dl florsocker
några hackade hasselnötter och gojibär eller tranbär
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker poröst. Blanda i de torra ingredienserna samt hasselnötter växelvis med filmjölk, vinäger, karamellfärg samt rapsolja. Häll smeten i en smord och bröad form, 24 cm, och grädda mitt i ugnen 40–50 minuter eller i muffinsformar, cirka 25–30 minuter. Testa med en provsticka. Låt svalna på galler. Vispa ihop philadelphiaosten med florsocker. Bred toppingen över hela kakan och toppa med hackade nötter och gojibär.