Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Nobelmenyn 2024 – allt om maten som serverades

11 dec, 2024
AvNami Kawakita
Nobelmenyn 2024 – allt om maten som serverades
Den 10 december varje år äger Nobelbanketten rum i Stockholms Stadshus. För första gången någonsin stod två kvinnor bakom årets Nobelmeny – Jessie Sommarström och Frida Bäcke. Det här är vad som serverades.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Nobelmiddag - dukningar genom tidernaBrand logo
Nobelmiddag - dukningar genom tiderna

Nobelmenyn planeras under stort hemlighetsmakeri och avslöjas först när alla gäster sitter till bords klockan 19:00 den 10 december i Blå hallen. Bakom årets meny står stjärnkocken Jessie Sommarström och konditorn Frida Bäcke. I år har hållbarhet och kreativitet varit ledord för årets Nobelmeny och säsongsbetonade råvaror som betor och svenska äpplen har stått i centrum.

Frida Bäcke och Jessie Sommarström
Frida Bäcke och Jessie Sommarström Dan Lepp

Läs mer: Två kvinnor bakom årets Nobelmeny 2024 – för första gången någonsin

Annons

Förrätt:

Getost från Östergötland fylld med libbsticka. Serveras med svenska betor, honung och rosenkvitten samt rostade pumpakärnor.
Dan Lepp

Först ut på Nobelmiddagen var getost från Östergötland fylld med libbsticka som serverades med svenska betor, honung och rosenkvitten samt rostade pumpakärnor.

Vin: Longitude Blanc de Blancs Premier Cru Extra Brut, Larmandier-Bernier (nr 90223), Champagne, Frankrike.

Varmrätt:

Till varmrätt fick gästerna quenell på kyckling, svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland.
Dan Lepp

Till varmrätt fick gästerna quenell på kyckling, svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland, rotselleri glaserad med miso på svenska bondbönor och kålbukett med smak av örter och äpple.

Annons

Till det serverades Jessie Sommarströms moderna kulturgröt, gjord på klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka och en rostad kycklingsky med Pomme de Vie. Vegetarianerna fick svamp i stället för kyckling.

Vin: 2019 Barolo, Giacomo Fenocchio, Piemonte, Italien.

Dessert:

Variation på svenska äpplen. Terrine på karamelliserade Fridaäpplen. Brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott. Kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Serveras med en glass på gatkamomill och punsch.
Dan Lepp

Frida Bäckes eleganta efterrätt var en variation på svenska äpplen. Terrine på karamelliserade Fridaäpplen med brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott och kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Till det serverades en glass på gatkamomill och punsch.

Annons

Vin: 2022 Bute Mousserande Iscider, Umeå, Sverige.

Om Nobelfesten 2024

Restauratören bakom Nobelbanketten är Stadshusrestauranger med köksmästare Gunnar Eriksson som i år gör sin tjugonde Nobelbankett.

  • Man serverar ca 1300 gäster under Nobelkvällen.
  • 40 kockar och 7 konditoter förbereder måltiden under flera dagar inför banketten.
  • 190 personer arbetar i servisen, varav 47 serverar dryck. Det går åt ca 400 flaskor champagne!
  • Gästerna sitter vid 57 bord, stolarnas och bordens placering är måttade med millimeterprecision liksom de dukade kuverten.
  • Att duka borden är ett heldagsarbete för 40 personer. Linnedukarna som används mäter totalt 800 meter.

Foto: Dan Lepp

Annons