Tre cocktails med Norrbottens Destilleris nya akvavit
Det är på destilleriet i Töre som många otippade smakkombinationer för första gången sett dagens ljus. Bergen, skogen och vattnet är vad som inspirerar när Norrbottens Destilleri smaksätter sin prisvinnande gin. Allt som oftast går det att hitta ingredienser som björk, tall och gran i innehållsförteckningen.
Nu har destilleriet tagit nästa steg och lanserat en ny akvavit i modern tolkning. Akvaviten är en modern tolkning av en klassiker där tradition möter kreativitet för en ny, unik smakupplevelse. Här kommer du hitta toner av kummin och dill, medan batakpepparn tillför krispighet och soltorkad citrus. Till sist har akvaviten rundats av med en touch av rostad, söt fänkål. En akvavit som går att använda såväl som aperitif som en otippad men spännande ingrediens i midsommardrinken.
– Inte för att vi inte älskar gin, men det nya steget vi nu tar med Norrbottens Destilleri med ett bredare sortiment känns otroligt spännande. Vår akvavit gör en vältajmad entré inför sommaren och vår förhoppning är att den ska bli en ny favorit på midsommarbord över hela landet, säger Dennis Bejedal, grundare och Master Distiller på Norrbottens Destilleri.
Lanseringen av akvaviten markerar startskottet för en ny era där Norrbottens Destilleri går från att vara en renodlad gintillverkare till att bli ett mångsidigt destilleri med många nyheter väntandes runt hörnet. Flaskor, logga och etiketter har fått sig en uppdaterad design – en design som speglar destilleriets lokala hemvist och globala ambitioner.
Tre drinkar med FUSION.004.Schnaps
Rhubarb pie
Du behöver:
40 ml FUSION.004.Schnaps
40 ml rårörda rabarber
20 ml färskpressad citronjuice
Gör så här:
- Rårörda rabarber: Hacka rabarber och lägg i en skål. Täck rabarberna med 80% av vikten i socker och låt stå framme på bänken. Blanda då och då under 12-36h. Sila av vätskan och fyll i en rengjord flaska och förvara kylt, håller några veckor.
- Blanda allt i en shaker, tillsätt is och skaka. För ett tjockare skum kan man torrskaka drinken en vända utan is. Servera i ett glas på fot.
Flora Lapponica
Du behöver:
50 ml FUSION.004.Schnaps
10 ml björksocker
100 ml flora Tonic
2 dash Palo Santo
Gör så här:
- Vi kör några stänk palo santo destillat för en härlig kombination av kokos & dill. Det går bra att använda valfri kokoslikör eller gå på valfri hälsobutik och köp palo santo.
- Serveras i valfritt glas över is.
Akvavit Negroni
Du behöver:
20 ml FUSION.004.Schnaps
20 ml söt röd vermouth
20 ml Campari
Gör så här:
- Byt ut gin mot Akvavit för en väldigt bra Negroni. Garnera med en apelsinsskiva eller apelsincest.