Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Nötig blåbärskaka med vaniljglass

24 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Recept på nötig blåbärskaka
Baka en saftig blåbärskaka med hasselnötter och servera med en kula vaniljglass – det för tankarna till varma sommarkvällar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommarBrand logo
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar

Nötig blåbärskaka

Saftig kaka, enkel att baka och supergod med en kula glass.

Så bakar du en nötig blåbärskaka

10 portioner

Du behöver:

100 g mjukt smör
100 g (drygt 1 dl) strösocker
2 ägg
60 g hasselnötter
1 dl vetemjöl, 60 g
½ tsk bakpulver
½ krm salt
½ dl crème fraiche

Fyllning och topping:

75 g frysta blåbär
25 g hasselnötter
1 msk strösocker

Till servering:

Vaniljglass

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Lägg bakplåtspapper i botten på en liten avlång form, ca 1 liter. Vispa smör och socker ljust och luftigt med elvisp i minst 5 minuter. Tillsätt 1 ägg i taget och vispa väl emellan.
  2. Mixa hasselnötterna till ett fint mjöl i matberedare eller minihackare. Blanda hasselnötsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt och varva med att vända ner det och crème fraiche i smeten.
  3. Fördela smeten i formen. Strö frysta blåbär över och tryck ner dem med fingrarna. Hacka hasselnötterna grovt och strö dem och lite socker över smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller. Servera gärna med vaniljglass.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

Annons