Nötig blåbärskaka med vaniljglass
24 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Baka en saftig blåbärskaka med hasselnötter och servera med en kula vaniljglass – det för tankarna till varma sommarkvällar!
Annons
Nötig blåbärskaka
Saftig kaka, enkel att baka och supergod med en kula glass.
10 portioner
Du behöver:
100 g mjukt smör
100 g (drygt 1 dl) strösocker
2 ägg
60 g hasselnötter
1 dl vetemjöl, 60 g
½ tsk bakpulver
½ krm salt
½ dl crème fraiche
Fyllning och topping:
75 g frysta blåbär
25 g hasselnötter
1 msk strösocker
Till servering:
Vaniljglass
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Lägg bakplåtspapper i botten på en liten avlång form, ca 1 liter. Vispa smör och socker ljust och luftigt med elvisp i minst 5 minuter. Tillsätt 1 ägg i taget och vispa väl emellan.
- Mixa hasselnötterna till ett fint mjöl i matberedare eller minihackare. Blanda hasselnötsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt och varva med att vända ner det och crème fraiche i smeten.
- Fördela smeten i formen. Strö frysta blåbär över och tryck ner dem med fingrarna. Hacka hasselnötterna grovt och strö dem och lite socker över smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller. Servera gärna med vaniljglass.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft
Annons