Nötiga bakelser med blåbär och citronkräm
6-8 små bakelser
Tårtbotten:
150 g hasselnötskärnor
2 dl socker
100 g smör
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 bakform, ca 25×38 cm
1 pepparkaksform eller liknande, ca 8–10 cm i diameter
Citronkräm:
150 g lemon curd
250 g mascarpone
2 1/2 dl vispgrädde
1 spritspåse med stjärnmunstycke
Till servering:
250 g färska blåbär
Gör så här:
Värm ugnen till 125°. Strö hasselnötter i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper. Låt gå i ugnen ca 30 minuter, tills de tunna skalen börjar spricka. Ta loss skalen genom att gnugga nötterna i en ren kökshandduk. Låt nötterna svalna och hacka dem sedan fint.
Höj ugnsvärmen till 160°. Vispa socker och smör luftigt med en elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget. Rör ner de hackade nötterna med en sked och vänd ner vetemjöl och bakpulver.
Smöra kakformen och häll ner smeten. Baka i ugnen ca 20 minuter och låt sedan svalna på ett ugnsgaller. Tryck ut 6–8 kakor och dela var och en så du får två bottnar.
Vispa ihop lemon curd, mascarpone och grädde till en luftig kräm. Fyll en spritspåse och spritsa ut på alla bottnar. Fördela blåbären ovanpå citronkrämen och lägg ihop bottnarna två och två. Servera genast eller låt stå svalt ett par timmar innan servering.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft