Nötkaka med dulce de leche
10–12 bitar
Tid: 1 timme + 3 timmar koktid för krämen
Botten:
grundrecept sockerkaka, men byt ut 1 dl vetemjöl mot 1 dl malda eller fint mixade hasselnötter. Minska bakpulvret till 1 tsk.
Fyllning och topping:
1 burk sötad kondenserad mjölk (400 g)
1 dl hasselnötter
1 msk råsocker
1 nypa flingsalt
Gör så här:
Följ grundreceptet men byt ut 1 dl vetemjöl mot samma mängd malda eller fint mixade hasselnötter. Minska bakpulvret till 1 tsk. Tillsätt de malda eller fint mixade nötterna mot slutet. Grädda i cirka 40 minuter tills kakan känns genomgräddad.
Ställ den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en rejäl kastrull. Häll över vatten så att det täcker och sätt på locket. Sjud burken i 3 timmar och se till att den hela tiden är täckt med vatten.
Ta upp burken och låt den svalna innan du öppnar den.
Hetta upp en torr stekpanna och rosta nötterna i några minuter tills de fått aningen färg. Tillsätt socker och salt och låt blandningen smälta i ca 1 minut.
Häll upp nötterna på bakplåtspapper att svalna. Grovhacka nötterna, lossa kakan från formen och dela den i två delar.
Fyll med hälften av krämen och lägg över den andra kakdelen.
Toppa med resten av krämen och garnera med rostade nötter.
Av: Maria Zihammou
Foto: Åsa Dahlgren