Nötkaka med vaniljgrädde och varma bär
24 maj, 2024
AvLouisa Lorang
Den här kakan är som gjord för alla nötälskare! Extra god blir den tillsammans med vaniljgrädde och grillade bär!
Annons
Nötkaka med vaniljgrädde och varma bär
Har du provat att grilla bär till en efterrätt? Om inte, är det dags att göra det nu!
Annons
4 portioner
Du behöver:
Nötbotten:
250 g hasselnötskärnor
175 g socker
½ tsk salt
100 g äggvita (ca 3 ägg)
Vaniljgrädde:
2 ½ dl vispgrädde
½ vaniljstång
2 tsk florsocker
Varma bär:
350 g jordgubbar
125 g blåbär
2 msk socker
2 cl rom (eller mer efter smak)
Gör så här:
- Botten: Sätt ugnen på 200° varmluft. Bred ut hasselnötterna på en bakpappersklädd plåt och rosta dem i ugnen i 5-6 minuter. Låt dem svalna lite. Lägg dem i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet.
- Sänk ugnsvärmen till 175°. Mixa nötterna grovt tillsammans med socker och salt i en matberedare. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en bunke med elvisp. Vänd försiktigt ner de hackade nötterna i äggskummet.
- Klä en springform med bakplåtspapper. Bred ut degen i springformen och grädda i ugnen i 20-25 minuter. Låt nötbottnen svalna i springformen på galler.
- Vaniljgrädde: Vispa grädden i en skål med elvisp. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Vänd ner vaniljkornen och florsockret i den vispade grädden.
- Varma bär: Skölj bären och snoppa jordgubbarna. Lägg jordgubbarna och blåbären i en liten grillform tillsammans med sockret och rom. Värm bärblandningen i formen på grillen och låt dem svalna något. Toppa nötbottnen med vanilgrädde och varma bär.
Foto: Rikke Westesen
Annons