Nöttårtor med citronkräm och blåbär
08 nov, 2019
AvRedaktionen
Satsa på minitårtor! Dessa nöttårtor med citronkräm och blåbär är perfekta i storleken och goda i smaken.
Annons
6–8 bakelser
Minitårtor:
150 g hasselnötter
2 dl strösocker
100 g smör
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Citronkräm:
150 g lemon curd
250 g mascarpone
2 1/2 dl vispgrädde
Garnering:
250 g färska blåbär
ätbara blad eller blommor
Gör så här:
- Värm ugnen till 125°.
- Strö hasselnötter över en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
- Värm i ugnen i ca 30 minuter tills de tunna skalen börjar spricka.
- Gnugga nötterna i en ren kökshandduk så att skalresterna lossnar.
- Hacka nötterna fint, gärna i matberedare.
- Höj ugnsvärmen till 160°.
- Vispa socker och smör luftigt med en elvisp.
- Vispa ner äggen, ett i taget.
- Rör ner de hackade nötterna med en sked och vänd ner vetemjöl och bakpulver.
- Smöra en kakform, ca 25 x 38 cm, och häll ner smeten.
- Grädda i ca 20 minuter och låt sedan svalna på ett ugnsgaller.
- Tryck ut 6–8 kakor med en pepparkaksform eller ett glas.
- Dela varje kaka så att du får ut två bottnar av vardera.
- Vispa ihop lemon curd, mascarpone och grädde till en luftig smet.
- Fyll en spritspåse och spritsa kräm på alla bottnar.
- Fördela blåbären på alla bottnar och lägg sedan ihop dem två och två.
- Servera genast eller låt stå svalt ett par timmar före servering.
- Garnera gärna med ätbara blommor eller blad på toppen.
Av: Gitte Heidi Rasmussen Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Annons