Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Nöttårtor med citronkräm och blåbär

08 nov, 2019
AvRedaktionen
Nöttårtor med citronkräm och blåbär
Satsa på minitårtor! Dessa nöttårtor med citronkräm och blåbär är perfekta i storleken och goda i smaken.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6–8 bakelser

Minitårtor:

150 g hasselnötter

2 dl strösocker

100 g smör

3 ägg

2 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Citronkräm:

150 g lemon curd

250 g mascarpone

2 1/2 dl vispgrädde

Garnering:

250 g färska blåbär

ätbara blad eller blommor

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 125°.
  2. Strö hasselnötter över en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
  3. Värm i ugnen i ca 30 minuter tills de tunna skalen börjar spricka.
  4. Gnugga nötterna i en ren kökshandduk så att skalresterna lossnar.
  5. Hacka nötterna fint, gärna i matberedare.
  6. Höj ugnsvärmen till 160°.
  7. Vispa socker och smör luftigt med en elvisp.
  8. Vispa ner äggen, ett i taget.
  9. Rör ner de hackade nötterna med en sked och vänd ner vetemjöl och bakpulver.
  10. Smöra en kakform, ca 25 x 38 cm, och häll ner smeten.
  11. Grädda i ca 20 minuter och låt sedan svalna på ett ugnsgaller.
  12. Tryck ut 6–8 kakor med en pepparkaksform eller ett glas.
  13. Dela varje kaka så att du får ut två bottnar av vardera.
  14. Vispa ihop lemon curd, mascarpone och grädde till en luftig smet.
  15. Fyll en spritspåse och spritsa kräm på alla bottnar.
  16. Fördela blåbären på alla bottnar och lägg sedan ihop dem två och två.
  17. Servera genast eller låt stå svalt ett par timmar före servering.
  18. Garnera gärna med ätbara blommor eller blad på toppen.
Recept på nöttårtor med citronkräm och blåbär
Nöttårtor med citronkräm och blåbär.

Av: Gitte Heidi Rasmussen Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Bjud på en klassisk citronpaj med maräng

Så gör du lyxig (och galet god!) cheesecake med lakrits

Annons