Nour El Refai: "Min dyraste whisky kostade 12 000 kr"
Den lilla ön Jura ligger vid Skottlands västkust, precis bredvid den mer kända ön Islay. Jura har bara 200 invånare, men desto fler hjortar. Uppgifterna går isär, men runt 5000 djur ska det finnas på ön. Destilleriet med samma namn ligger mitt i byn, precis bredvid det enda hotellet som även huserar en bar och en restaurang. En liten matbutik finns det också, men inte mycket mer. Det var här George Orwell skrev sin berömda roman ”1984” – som gavs ut 1949.
Nour El Refais intresse för whisky väcktes redan i unga år.
– Mitt whiskyintresse fick jag genom min styvfarsa. Han gillade whisky och jag ville närma mig honom på något sätt. Jag tror att jag drack min första whisky när jag var 13 år, även om han säger att jag var 16. Jag minns att männen gick iväg till finrummet och drack något guldigt medan kvinnorna diskade. Jag blev nyfiken och ville också vara med, berättar Nour, medan vi provsmakar Juras olika whiskysorter.
Jura är ett av få destillerier som både gör vanlig och rökig whisky. När vi var på besök tillverkades den rökiga, vilket kändes på doften lång väg. Här är ett urval av sorterna vi testade. Med på bild är inte den 12-åriga med namnet Jura Elixir.
Läs även: Whiskyskola inför World Whisky Day
Nours intresse för whisky utvecklades med åren och när hon var 21 började hon samla på olika sorter. Idag har hon runt 40 flaskor hemma, även om hon säger att det är förhållandevis lite jämfört med riktiga whiskynördar.
– Det är mest skotsk single malt, men även en del knasiga grejer från till exempel Kina och Indien. Det är kul att kunna plocka fram och bjuda på när man har besök.
En sak som fascinerar Nour är själva tillverkningsprocessen och det faktum att spriten måste lagras minst tre år på fat för att få kallas whisky. Ofta betydligt längre.
– Den dyraste flaskan jag har köpt kostade 12 000 kr. Man kanske inte känner det på smaken, men vetskapen om att den varit lagrad i 30 är häftig.
För sex år sedan fick Nour ett whiskystipendium och åkte då till Skottland för att förkovra sig. Hon fick bland annat vara med och bestämma vilken av sex olika whiskysorter som skulle buteljerna och säljas i Sverige.
– Det blev totalt 125 flaskor, som alla fick mitt namn på etiketten. Jag gav en flaska till min styvpappa, en till min mamma och en till min brorsa. Sedan ville jag ju att alla kompisar skulle få smaka, men jag har en oöppnad flaska kvar.
Om du vill åka till Jura kan man antingen bo på det mysiga och gästvänliga The Jura Hotel eller i lyxiga The Jura Lodge. En dram (dvs en stänkare) på puben är ett måste!
Läs även: 7 saker som passar att äta till whisky