Nudelskola: 5 olika sorters nudlar + recept
1. Risnudlar
Görs på rismjöl och finns som både tunna och breda nudlar. Bästa sättet att tillaga är precis som med glasnudlar – att blötlägga dem i hett vatten. De innehåller mycket risstärkelse och klibbar och överkokas lätt. Risnudlar används i stora delar av Asien och kan serveras på liknande sätt som äggnudlar, i wok, sallad eller i en het soppa.
Recept: Sticky sichuannudlar med kyckling
2. Äggnudlar
Kan liknas vid italiensk pasta eftersom äggnudlar görs på vetemjöl, ägg och vatten. De kinesiska äggnudlarna är oftast väldigt långa eftersom det sägs symbolisera ett långt liv. De kan variera i tjocklek och form, ibland är de tunna och lite krusiga, och andra gånger platta och raka. Äggnudlar kan serveras på många sätt men de vanligaste är wokade, i en soppa eller kalla i sallad.
Recept: Snabb nudelsoppa med grönsaker och räkor
3. Glasnudlar
Tunna transparenta nudlar som görs på mungbönsmjöl. Bästa sättet av tillaga är att blötlägga i hett vatten, risken är annars att de överkokas, blir klibbiga och går sönder. Man vill ha stuns och ”tugg” i glasnudlar. Glasnudlar kan användas i många typer av matlagning – kalla i sallad, vårrullar, wokade eller i en het soppa.
Recept: Krispig nudelsallad med räkor, sparris och koriander
4. Sobanudlar
Görs på bovetemjöl och är därför lite grövre och mörkare än de flesta andra nudelsorter. Nudlarna skärs precis som pasta till skillnad från udon och många andra nudelsorter som oftast skickligt dras ut för hand till tunna nudlar. Sobanudlarna har sitt ursprung i Japan där de ofta serveras i het buljong, men man kan även hitta dem i sallad eller en het, fräst wokrätt.
Recept: Nudelsoppa med fläskfrikadeller och svamp
5. Udonnudlar
Vetenudlar gjorda på vetemjöl och vatten. Udonnudlarna är ganska tjocka i jämförelse med andra nudlar. ”Nudelsläktingen” somen är gjord på samma deg men är betydligt tunnare. Udon serveras vanligtvis i het buljong, i en wok eller kalla med dippsås.
Recept: Udonnudlar med misobuljong och tempura
Av: Tove Nilsson
Foto: Jenny Grimsgård