Nudelsoppa med fläskfrikadeller och svamp
4 personer
Tid: 40 minuter
Du behöver:
400 g fläskfärs
2 msk riven färsk ingefära
1/2 vitlöksklyfta
1/2 tsk sesamolja
3 msk japansk soja
200 g sobanudlar
250 g shiitakesvamp
50 g enokisvamp
neutral rapsolja
1 liter vatten
misopasta
1 kombualg (eller lite japansk soja)
4 ägg
80 g färsk bladspenat
2 dl böngroddar
1 ark norialger
4 salladslökar (strimlade)
2 tsk rostade sesamfrön
Gör så här:
Blanda färs med ingefära, riven vitlök, sesam olja och soja. Rulla till frikadeller/små bollar.
Koka nudlarna enligt anvisning på för packningen. Häll av och skölj i kallt vatten, ställ åt sidan. Halvera shiitakesvampen och skär av enokisvampen från botten. Stek shiitaken i olja i en gryta. Tillsätt vatten, miso och kombualg, låt koka upp. Lägg i frikadellerna och sjud i 10 minuter.
Stek äggen i olja i stekpannan. Lyft upp kombualgen ur buljongen och smaka av med mer miso eller salt. Tillsätt nudlarna i den heta buljongen, låt allt bli varmt. Lägg bladspenat, enokisvamp, böngroddar och en bit norialger i djupa tallrikar. Häll på den heta nudelsoppan och toppa med stekt ägg, salladslök och sesamfrön.
Av: Tove Nilsson
Foto: Jenny Grimsgård