Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Ny studie: Vitt bröd är lika nyttigt som fullkorn

19 jun, 2017
AvMalin Karlberg
Föredrar du vitt bröd – men äter mörkt bröd för att det sägs vara "nyttigare"? Nu kan du sluta med det.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det är ingen skillnad i nyttighet mellan vitt bröd och fullkornsbröd, visar ny forskning från Weizmann Institute of Science i Israel. Vitt bröd har med andra ord fått oförtjänt dåligt rykte, menar forskarna till studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism.

I studien ombads deltagarna – som vanligtvis fick 10 procent av sitt dagliga kaloriintag från bröd – att öka sin brödkonsumtion till 25 procent under en vecka. Hälften fick äta endast vitt fabriksbakat bröd, medan övriga åt uteslutande nygräddat surdegsbröd med fullkorn.

LÄS OCKSÅ: BÄSTA RECEPTEN PÅ NYTTIGT GODIS

Därefter avstod deltagarna från bröd helt och hållet under två veckor, för att sedan byta till den andra typen av bröd – de som i första omgången endast åt fullkorn bytte nu till vitt, och vice versa.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Men forskarna kunde inte se någon större skillnad när de mätte kroppens reaktioner på de två typerna av bröd. De tittade bland annat på glykosnivåer, lever- och njurenzymer, halter av mineralerna kalcium, järn och magnesium samt markörer för inflammationer och vävnadsskador.

Annons

– I total motsats till vad vi förväntade oss fanns det ingen kliniskt betydelsefull skillnad mellan effekten av dessa två olika typer av bröd inom de parametrar vi mätte, säger forskaren Eran Segal.

LÄS OCKSÅ: OVÄNTADE HÄLSOFÖRDELARNA MED ATT DRICKA VIN

Däremot kunde de se individuella skillnader. Ungefär hälften av personerna reagerade mer positivt på vitt bröd, medan andra mådde bättre av fullkornsbröd. Forskarna poängterar därför att det är viktigt att vara medveten om att olika typer av kost passar för olika personer. Istället för att rekommendera samma typ av mat för alla borde kostråden anpassas för individen.

Värt att notera är dock att detta var en liten studie med endast 20 deltagare.

Källa: Aol.com

 

Annons