Ny undersökning avslöjar: Så påverkar streamingtjänsterna ditt kärleksliv
Med hjälp av aktörer som Netflix, HBO, Viaplay och C More kan vi dagligen streama serier, filmer och dokumentärer. På bara några år har vi fått tillgång till ett allt större bibliotek av nöje och information och flödet tycks aldrig sina. Inte helt oväntat har det påverkat våra relationer och speciellt våra samtal.
Middagen har tidigare varit ett sätt att knyta ihop händelser och känslor som passerat under dagen tillsammans med sin partner. När så många som 7 av 10 i åldersspannet 16-34 år väljer att äta middag framför en tv eller dator istället för sin partner minskar den dagliga kommunikationen och värdet i samtalen. Och hela 70 procent av samtliga tillfrågade säger samma sak, oberoende av hur ofta de äter middag framför tv:n, enligt en ny Sifo-undersökning på uppdrag av Bookatable by Michelin.
I en studie från University of South Pacific har forskare identifierat de tre viktigaste faktorerna för att en parrelation ska lyckas. En av faktorerna är god kommunikation. Att kunna kommunicera effektivt; lyssna på varandra, uttrycka sina behov och lösa konflikter utan att anklaga varandra resulterar i en lyckad relation. Hinner vi verkligen göra detta i en tid där karriär, träning och självförverkligande tar allt mer tid och den lugna stund vi tidigare upplevde runt middagsbordet nu är ersatt med en tv-serie som vi med apatiska ögon vilar vår blick på?
– Måltiden har historiskt sett varit en del av en ritual – man har samlats kring maten för att roa varandra, umgås, dela med sig av sina erfarenheter och tankar. Mat är fortfarande förknippat till glädje och social gemenskap men nu gör tillgången till tv-underhållning att middagskonversationen – åtminstone på hemmaplan – blir lidande, säger Jonas Carlén, Regional Director på Bookatable.
Lösningen? Flytta middagen till middagsbordet åtminstone ett par kvällar i veckan och lägg bort mobiltelefonerna. Ta er tid att njuta av maten och prata med varandra på riktigt. Den där dramaserien kan ni se i soffan efteråt – med gott samvete.
Foto Shutterstock