Nya, enkla och goda recept till lunchlådan
En tallrik fil och en macka till lunch igen, känns det igen? Ja, det är lätt hänt att man får slut på idéer (och ork!) till lunchlådan på kontoret. Men om du gör en liten insats och lagar dessa rätter så får du många härliga luncher att njuta av – de passar nämligen extra bra att frysa och är lika goda när du värmer upp dem igen!
Räkcurry med grönsaker
Lyxlunch som pimpas med färsk koriander och en klyfta lime.
8 portioner
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 zucchinier
4 paprikor
600 g stora MSC-märkta räkor
2 msk olivolja
2 msk currypasta (grön eller röd)
2 förpackningar kokosmjölk, ca 700 ml
1 msk malen koriander
1 lime
Salt och svartpeppar
Till servering
Naanbröd eller ris
Färsk koriander
Lime
Gör så här
- Hacka lök och vitlök fint. Skär zucchini och paprika i tärningar. Skala räkorna.
- Stek lök och vitlök i olja i en stor sautépanna utan att löken tar färg. Tillsätt zucchini och paprika och stek under omrörning.
- Rör ner currypasta och kokosmjölk och låt allt koka ihop. Tillsätt räkor och malen koriander och smaka av med limesaft, mer currypasta salt och peppar.
- Låt rätten svalna och frys sedan i portioner.
- Vid servering: Värm långsamt upp curryn i en kastrull på svag värme. Servera med naanbröd eller ris och färsk koriander och lime till.
Grönsakssoppa
Fräsch lunch som du toppar med persilja och avnjuter med gott bröd till.
8 portioner
800 g potatis
1 kg broccoli
1–1 ½ liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)
2 zucchini
250 g morötter
2 gula lökar
½ dl olivolja
Salt och svartpeppar
Till servering
Persilja och bröd
Gör så här
- Skala potatisarna och skär dem i kvartar. Skär 400 g broccoli i buketter. Koka potatisen och broccolibuketterna i osaltat vatten i 20 minuter.
- Häll 2–3 dl av kokvattnet i en skål och mosa eller mixa potatisen med kokt broccoli och lite av kokvattnet.
- Dela resterande broccoli i små buketter. Halvera zucchierna på längden, gröp ur kärnorna med en sked och skär köttet i tärningar. Skala morötterna, halvera dem på längden och skär i skivor.
- Skala och hacka lökarna fint. Stek löken i olja i en stor kastrull utan att den tar färg. Tillsätt broccolibuketter, zucchini och morötter och stek i 5 minuter under omrörning.
- Täck grönsakerna med buljong och låt koka i 10 minuter. Tillsätt potatis- och broccolimixen och låt koka upp igen.
- Späd med buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och frys in i portioner.
- Vid servering: Tina upp soppan i en kastrull och servera med persilja och bröd till.
Grön laxpaj
Pajerna räcker till åtta portioner och kan också bakas i mindre pajformer.
8 portioner
2 msk smör
2 förpackningar smördeg
500 g broccoli
1 knippe salladslök
450 g färsk laxfilé
6 ägg
160 g naturell färskost
160 g crème fraiche
100 g riven emmentalerost
2 dl mjölk
1 knippe färsk dill
Salt och svartpeppar
Till servering
Grönsallad med crème fraiche- och dilldressing
Gör så här
- Värm ugnen till 180°. Smöra två pajformar, ca 23 cm i diameter. Fördela smördegen i formarna och skär kanterna rena från deg.
- Dela broccolin i små buketter. Ansa salladslöken, halvera dem på längden och hacka fint. Skär skinnet från laxen och skär köttet i små tärningar.
- Vispa upp äggen och blanda ner färskost, crème fraiche, riven ost, mjölk, hackad dill och salt och peppar. Fördela broccoli, salladslök och lax i pajbottnarna och häll äggstanningen över. Grädda pajerna i 20-25 minuter. Låt svalna och frys sedan in.
- Vid servering: Tina upp pajen i kylskåpet och värm sedan upp i ugnen i 20 minuter vid 200°. Servera gärna med grönsallad och crème fraiche- och dilldressing till.
Dragonkyckling
De goda smakerna utvecklar sig ännu bättre efter upptining och uppvärmning.
8 portioner
1 kg kycklinginnerfilé
3 msk olivolja
salt och svartpeppar
2 purjolökar
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
2–3 msk senap
4 dl kycklingbuljong (tärning + vatten)
5 dl vispgrädde
4 msk torkad dragon
ev majsstärkelse
till servering
Pasta och färsk dragon eller ris och mangochutney
Gör så här
- Vänd ner kycklingen i en blandning av olja, salt och peppar. Skölj och ansa purjolökarna och skär dem i skivor. Hacka lök och vitlök. Smält smöret i en stor gryta. Stek lök och vitlök försiktigt.
- Tillsätt kycklingen och bryn ett par minuter. Tillsätt purjo och senap och stek under omrörning tills purjon blir mjuk. Tillsätt buljong, grädde och dragon och låt rätten koka ihop i 10 minuter.
- Red eventuellt såsen och smaka av med salt och peppar. Låt svalna och frys in i mindre portioner.
- Vid servering: Värm upp rätten och servera gärna med pasta och färsk dragon eller ris och mangochutney till.
Rabarbersoppa
Även till lunch behöver man ibland en god efterrätt!
8 portioner
1 kg rabarber
1 vaniljstång
4 dl (400 g) strösocker
7–8 dl vatten
till servering
Grädde, flytande eller uppvispad, alternativt vaniljglass
Hackade nötter, hackad choklad eller krossade maränger
Gör så här
- Skölj och ansa rabarberna och skär dem i grova skivor. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Mosa ihop fröna med 1 msk av sockret så att kornen inte klumpar ihop sig.
- Koka upp rabarber, vaniljfrön, vaniljstång, socker och vatten i en stor kastrull. Småkoka i 15 minuter och låt sedan svalna. Plocka upp vaniljstången och släng den. Frys in soppan i små portioner. Beräkna ca 2 dl rabarbersoppa per person.
- Vid servering: Tina upp soppan och servera kall med grädde eller glass och gärna hackade nötter, hackad choklad eller krossad maräng.
av Julie Hey
foto Betina Hastoft
Läs mer: