4 nya och nyttiga frukostfavoriter
1. Smoothiebowl på blomkål med rödbeta och blodapelsin
Istället för den traditionella frusna bananen, utgår denna smoothie från fryst blomkål. Blomkålen är nästintill smaklös, så du får du en dos av grönsaker till frukost, utan att ens märka det!
1 person
Ingredienser:
1 dl växtmjölk t.ex havremjölk
1 dl kokosyoghurt
1 dl kokad och sedan frusen blomkål i bitar
1 dl frusna hallon
1 blodapelsin, skalad och hackad
2 cm färsk ingefära
1 msk ekologiskt rödbetspulver
Topping:
bipollen
chiafrön
hampafrön
kokosyoghurt
hallon
blodapelsin, i skivor
Gör så här:
Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det är krämigt, tillsätt mer växtdryck om det behövs. Häll upp i en skål och toppa efter känsla.
2. Granola på hasselnöt och kakaonibs, med mandelmjölk
Hemmagjord granola är mycket nyttigare än köpt, som kan vara full av socker och raffinerad olja. Kakaonibs är en god källa till magnesium, järn, fiber och antioxidanter och helt utan socker!
4 personer
Ingredienser:
3 dl havregryn
1 dl hackade hasselnötter
1 dl hackad mandel
1 dl osötade kokosflingor
1/2 dl kakaonibs
2 msk chiafrön
2 msk smält kokosolja
1/2 dl mandelsmör
1 dl råhonung
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk havssalt
Mandelmjölk:
2 dl mandlar
6-7 dl vatten
1 nypa havssalt
Smaksättning:
1-2 dadlar, 1–2 msk vaniljpulver eller 1–2 msk honung
Gör så här:
Börja med mandelmjölken: lägg mandlarna i en stor bunke och täck med vatten och någon nypa havssalt. Låt ligga i blöt 8 timmar, eller över natten. Sila mandlarna, och skölj väl. Ta av skalet från mandlarna. Mixa dem i matberedare med 6–7 dl kallt vatten, ca 1 minut. Sila genom ostduk, eller liknande.
Om du vill tillsätta smaksättning, häll tillbaka mjölken i matberedaren tillsammans med önskad smaksättning. Mixa en minut till, och häll i flaska. Förvara i kylen upp till 5 dagar.
Sätt ugnen på 150°. Täck en plåt med bakplåtspapper. Blanda havregryn, hackade mandlar, hackade hasselnötter, kakaonibs, kokosflingor, chiafrön och salt i en stor bunke.
Smält kokosolja, honung, mandelsmör och vaniljpulver i en liten kastrull. När allt smält ihop, använd en slickepott för att skrapa ner det i bunken med de torra ingredienserna. Rör ihop tills det är väl blandat.
Fördela jämt på plåten, den ska inte överfyllas, och grädda i 20-30 minuter tills gyllene, rör om då och då så att det inte bränns. Låt den svalna helt och bryt upp i mindre bitar. Förvara i burk med lock upp till 3 veckor.
3. Shakshuka med harissapasta och fetaost
Harissapasta ger denna rätt en härligt het smak. Starka kryddor sätter igång förbränningen, vilket är perfekt till frukost.
2 personer
Ingredienser:
4 msk olivolja
1 stor gul lök, finhackad
1 röd eller gul paprika, hackad
5 vitlöksklyftor, finhackade
1–2 tsk harissapasta
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1/2 tsk koriander
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk havssalt
4–6 ägg
400 g krossade eller hela tomater
1/2 dl vatten
1/2 dl smulad fetaost
Till servering:
4 skivor rostat surdegsbröd
chiliflakes
koriander
olivolja
flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°. Stek löken i olivolja på medelvärme, tills den blir gyllenbrun och börjar karamelliseras. Tillsätt paprika och vitlök och stek i ca 5 minuter till. Tillsätt salt, paprikapulver, spiskummin, koriander, gurkmeja och harrisapasta. Rör och låt kryddornas smaker komma fram, ca 2 minuter, innan du tillsätter de krossade tomaterna och ca 1/2 dl vatten. Låt koka i 20–30 minuter och rör om då och då.
När såsen är klar, fördela den i järnstekpannor. Gör gropar för äggen i såsen med en stor sked, och knäck försiktigt i dem. Krydda igen med salt och peppar och placera i ugnen i 7–10 minuter, kontrollera att äggen fått bra konsistens, de ska vara lite lösa. Strö över fetaost direkt och dekorera inför servering, med färsk koriander, flingsalt och persilja. Ringla över olivolja, och servera med rostat surdegsbröd.
4. Matcha- och tahinipannkakor med blåbärschia-kompott
Matchan ger pannkakorna en vacker nyans, samtidigt som det bidrar med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Bovetet ger tryptofan, som hjälper oss frigöra serotonin. Dessa pannkakor är alltså rena superkuren!
8 stycken
Ingredienser:
2 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
1–2 tsk matchapulver
1/4 tsk havssalt
1/2 tsk kanel
1 ägg
1 msk lönnsirap
1 mosad mogen banan
1 msk tahini
1 msk smält kokosolja, samt kokosolja att steka i
2 dl växtbaserad mjölk
Till servering:
lönnsirap
florsocker
Blåbärschia-kompott:
4 dl frysta blåbär
2 msk chiafrön
1 msk lönnsirap
1 tsk citronsaft och rivet citronskal
Gör så här:
- Börja med kompotten: rör ihop blåbär, citronsaft och citronskal i en liten kastrull. Sjud under lock på låg värme i fem minuter. Stäng av värmen och rör i chiafrön och lönnsirap. Låt svalna innan servering. Kan förvaras i kylen upp till en vecka.
- Blanda bovetemjöl, bakpulver, salt, kanel och matcha i en bunke.
- Smält kokosolja och tahini i en kastrull. Stäng av värmen och tillsätt den mosade bananen och växtbaserade mjölken.
- Häll blandningen i en annan bunke, och vispa i ägget och lönnsirapen.
- Blanda försiktigt ned de torra ingredienserna. Rör tills smeten är slät.
- Stek pannkakorna i koksolja, ca 1 dl smet/pannkaka. Pudra med lite florsocker.
- Servera med lönnsirap och blåbärschia-kompott.
Fler frukostrecept hittar du här >>
Recept: Ashley Hoar
Foto: Nora Tysklind