Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

4 nya och nyttiga frukostfavoriter

26 mar, 2019
AvRedaktionen
Nya och nyttiga frukostfavoriter
Vill du variera din gamla vanliga frukost? Här är några nya, nyttiga frukostrecept. Varför inte göra alla och bjuda på brunch?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Smoothiebowl på blomkål med rödbeta och blodapelsin

Smoothiebowl på blomkål med rödbeta och blodapelsin.
Smoothiebowl på blomkål med rödbeta och blodapelsin.

Istället för den traditionella frusna bananen, utgår denna smoothie från fryst blomkål. Blomkålen är nästintill smaklös, så du får du en dos av grönsaker till frukost, utan att ens märka det!

1 person

Ingredienser:

1 dl växtmjölk t.ex havremjölk

1 dl kokosyoghurt

1 dl kokad och sedan frusen blomkål i bitar

1 dl frusna hallon

1 blodapelsin, skalad och hackad

2 cm färsk ingefära

1 msk ekologiskt rödbetspulver

Topping:

bipollen

chiafrön

hampafrön

kokosyoghurt

hallon

blodapelsin, i skivor

Gör så här:

Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det är krämigt, tillsätt mer växtdryck om det behövs. Häll upp i en skål och toppa efter känsla.

2. Granola på hasselnöt och kakaonibs, med mandelmjölk

Granola på hasselnöt och kakaonibs, med mandelmjölk.
Granola på hasselnöt och kakaonibs, med mandelmjölk.

Hemmagjord granola är mycket nyttigare än köpt, som kan vara full av socker och raffinerad olja. Kakaonibs är en god källa till magnesium, järn, fiber och antioxidanter och helt utan socker!

Annons

4 personer

Ingredienser:

3 dl havregryn

1 dl hackade hasselnötter

1 dl hackad mandel

1 dl osötade kokosflingor

1/2 dl kakaonibs

2 msk chiafrön

2 msk smält kokosolja

1/2 dl mandelsmör

1 dl råhonung

1 tsk vaniljpulver

1/2 tsk havssalt

Mandelmjölk:

2 dl mandlar

6-7 dl vatten

1 nypa havssalt

Smaksättning:

1-2 dadlar, 1–2 msk vaniljpulver eller 1–2 msk honung

Gör så här:

Börja med mandelmjölken: lägg mandlarna i en stor bunke och täck med vatten och någon nypa havssalt. Låt ligga i blöt 8 timmar, eller över natten. Sila mandlarna, och skölj väl. Ta av skalet från mandlarna. Mixa dem i matberedare med 6–7 dl kallt vatten, ca 1 minut. Sila genom ostduk, eller liknande.

Om du vill tillsätta smaksättning, häll tillbaka mjölken i matberedaren tillsammans med önskad smaksättning. Mixa en minut till, och häll i flaska. Förvara i kylen upp till 5 dagar.

Sätt ugnen på 150°. Täck en plåt med bakplåtspapper. Blanda havregryn, hackade mandlar, hackade hasselnötter, kakaonibs, kokosflingor, chiafrön och salt i en stor bunke.

Annons

Smält kokosolja, honung, mandelsmör och vaniljpulver i en liten kastrull. När allt smält ihop, använd en slickepott för att skrapa ner det i bunken med de torra ingredienserna. Rör ihop tills det är väl blandat.

Fördela jämt på plåten, den ska inte överfyllas, och grädda i 20-30 minuter tills gyllene, rör om då och då så att det inte bränns. Låt den svalna helt och bryt upp i mindre bitar. Förvara i burk med lock upp till 3 veckor.

3. Shakshuka med harissapasta och fetaost

Shakshuka med harissapasta och fetaost.
Shakshuka med harissapasta och fetaost.

Harissapasta ger denna rätt en härligt het smak. Starka kryddor sätter igång förbränningen, vilket är perfekt till frukost.

2 personer

Annons

Ingredienser:

4 msk olivolja

1 stor gul lök, finhackad

1 röd eller gul paprika, hackad

5 vitlöksklyftor, finhackade

1–2 tsk harissapasta

1 tsk paprikapulver

1 tsk spiskummin

1/2 tsk koriander

1/2 tsk gurkmeja

1 tsk havssalt

4–6 ägg

400 g krossade eller hela tomater

1/2 dl vatten

1/2 dl smulad fetaost

Till servering:

4 skivor rostat surdegsbröd

chiliflakes

koriander

olivolja

flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°. Stek löken i olivolja på medelvärme, tills den blir gyllenbrun och börjar karamelliseras. Tillsätt paprika och vitlök och stek i ca 5 minuter till. Tillsätt salt, paprikapulver, spiskummin, koriander, gurkmeja och harrisapasta. Rör och låt kryddornas smaker komma fram, ca 2 minuter, innan du tillsätter de krossade tomaterna och ca 1/2 dl vatten. Låt koka i 20–30 minuter och rör om då och då.

När såsen är klar, fördela den i järnstekpannor. Gör gropar för äggen i såsen med en stor sked, och knäck försiktigt i dem. Krydda igen med salt och peppar och placera i ugnen i 7–10 minuter, kontrollera att äggen fått bra konsistens, de ska vara lite lösa. Strö över fetaost direkt och dekorera inför servering, med färsk koriander, flingsalt och persilja. Ringla över olivolja, och servera med rostat surdegsbröd.

4. Matcha- och tahinipannkakor med blåbärschia-kompott

Matcha- och tahinipannkakor med blåbärschia-kompott.
Matcha- och tahinipannkakor med blåbärschia-kompott.

Matchan ger pannkakorna en vacker nyans, samtidigt som det bidrar med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Bovetet ger tryptofan, som hjälper oss frigöra serotonin. Dessa pannkakor är alltså rena superkuren!

8 stycken

Ingredienser:

2 dl bovetemjöl

2 tsk bakpulver

1–2 tsk matchapulver

1/4 tsk havssalt

1/2 tsk kanel

1 ägg

1 msk lönnsirap

1 mosad mogen banan

1 msk tahini

1 msk smält kokosolja, samt kokosolja att steka i

2 dl växtbaserad mjölk

Till servering:

lönnsirap

florsocker

Blåbärschia-kompott:

4 dl frysta blåbär

2 msk chiafrön

1 msk lönnsirap

1 tsk citronsaft och rivet citronskal

Gör så här:

  1. Börja med kompotten: rör ihop blåbär, citronsaft och citronskal i en liten kastrull. Sjud under lock på låg värme i fem minuter. Stäng av värmen och rör i chiafrön och lönnsirap. Låt svalna innan servering. Kan förvaras i kylen upp till en vecka.
  2. Blanda bovetemjöl, bakpulver, salt, kanel och matcha i en bunke.
  3. Smält kokosolja och tahini i en kastrull. Stäng av värmen och tillsätt den mosade bananen och växtbaserade mjölken.
  4. Häll blandningen i en annan bunke, och vispa i ägget och lönnsirapen.
  5. Blanda försiktigt ned de torra ingredienserna. Rör tills smeten är slät.
  6. Stek pannkakorna i koksolja, ca 1 dl smet/pannkaka. Pudra med lite florsocker.
  7. Servera med lönnsirap och blåbärschia-kompott.

Fler frukostrecept hittar du här >>

Recept: Ashley Hoar
Foto: Nora Tysklind

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons