7 läckra efterrätter med vit choklad
1. Marshmallowshattar
De här godsakerna med marshmallows och vit choklad gör du på under en kvart. Älskas av både stora och små.
20 st
Tid: 15 minuter
Ingredienser:
100 g vit choklad
1 tsk finriven färsk ingefära
20 marshmallows
Gör så här:
Smält chokladen över ett vattenbad och rör ner den rivna ingefäran. Doppa ena änden av marshmallowsarna i chokladen. Ställ det sedan kallt så att chokladen kan stelna.
2. Vit chokladform med nötter
Supersnabbt och enkelt julgodis med vit choklad och jordnötter. Pudra över lite ”snö” i form av siktat florsocker.
1 kaka
Tid: 15 minuter
Ingredienser:
250 g vit choklad
100 g jordnötter (saltade och rostade)
florsocker
Gör så här:
Smält den vita chokladen över vattenbad och häll den i en vacker vit form. Strö över de salta nötterna och låt stelna.
Pudra över lite ”snö” i form av siktat florsocker. Ställ fram hela formen tillsammans med en kniv så att gästerna själva kan skära upp bitar eller slå in den i cellofan och vips så blir det en perfekt ”gåborts-present”.
3. Müslicookies
Knapriga godsaker med vit choklad som går åt försvinnande snabbt! Glöm inte att välja en riktigt fin müsli med mycket torkad frukt.
25 st
Tid: 35 minuter
Ingredienser:
300 g müsli med torkad frukt
1 ekologisk citron, saft och rivet skalet
2 cm färsk ingefära (skalad och riven)
250 g vit choklad
2 tsk florsocker
Gör så här:
Smält chokladen i ett vattenbad och häll i müsli, saft och skal (spara lite skal till dekoration) från citronen och riven ingefära.
Rör ihop allting så att allt blir täckt av chokladen. Klicka upp små plättar på folie och ställ in i kylskåpet för att stelna. Strö lite citronskal och florsocker över innan servering.
4. Vit chokladglass
Vit chokladglass med rivet apelsin- eller citronskal. Servera gärna med bär och hackade nötter.
4 personer
Tid: 30 minuter + 4 timmar i frys
Ingredienser:
500 g cream cheese
3/4 dl florsocker
1 tsk rivet apelsin- eller citronskal
1 tsk vaniljsocker
4 ägg, separerade gulor och vitor
200 g + 50 g vit choklad
Gör så här:
Vispa samman cream cheese, florsocker, apelsin- eller citronskal och vaniljsocker tills det blivit krämigt. Smält 200 g vit choklad. Vispa i äggulorna och rör sedan i 200 g smält vit choklad.
Vispa äggvitorna fluffigt och vänd försiktigt ner dem i blandningen. Rör glassen krämig i glassmaskin, eller lägg i en bunke och frys in i frysen – ta i så fall ut den varje halvtimme och rör om tills den fått rätt konsistens.
Smält 50 g vit choklad. Klicka upp i en spritspåse och spritsa ut små mönster på folie som får stelna i kylen. Bryt i bitar och dekorera glassen med.
5. Rosépepparflarn
Vit choklad och rosépeppar är en spännande smakbrytning, men det går förstås att krydda med andra godsaker, som torkad frukt och bär, chiliflagor eller strössel.
20 st
Tid: 15 minuter
Ingredienser:
250 g vit choklad
1 msk rosépeppar
Gör så här:
Smält vit choklad över vattenbad och lägg upp små plättar av den rinnande vita chokladen på folie, penslad med lite matolja. Strö över rosépeppar och låt stå svalt tills det stelnat. Vips så har du både vackert och gott julgodis!
Tips! Stansa ett litet hål i chokladplättarna med hjälp av en blompinne eller liknande innan de torkar helt, så går de att använda som pynt.
6. Vita kokosdrömmar
Galet goda vita munsbitar. Under det vita skalet döljer sig ett lager mörk choklad och en krämig marsipanfyllning med en härlig hint av cognac.
30 st
Tid: 1 timme och 30 minuter
Ingredienser:
300 g marsipan
3 msk cognac
3 msk florsocker
100 g mörk choklad
100 g vit choklad
100 g riven kokos
Gör så här:
Blanda marsipan och cognac och tillsätt florsocker, lite i taget – blandningen ska bli ganska blöt. Rulla till kulor och doppa dem sedan i mörk choklad. Sätt in dem i kylskåpet och låt stelna.
Doppa dem sedan i smält vit choklad och strö över kokos. Sätt in dem i kylskåpet igen och låt dem stelna. Innan servering kan du sticka in små pinnar i dem.
7. Krämig vit chokladdryck
God i sin enkelhet men kan förstås smaksättas med exempelvis kanel, kardemumma, mint, rom, Amaretto eller Baileys.
1 glas
Tid: 10 minuter
Ingredienser:
2 dl mjölk
1 msk vit choklad (hackad)
Gör så här:
Smält chokladen i 1 dl mjölk på låg värme. Häll i resten av mjölken och värm upp. Smaksätt med eventuell smaksättning. Skumma upp drinken med en mjölkskummare precis innan servering.
Av: Monica B Sjöli
Foto: Aina C Hole
LÄS MER:
Enkel nyårsmat - 15 recept på förrätt, varmrätt och efterrätt