Nyårspizza med choklad och whiskey
För femte året i rad lanserar Taverna Brillo i Stockholm en nyårspizza som går under namnet ”Pizza med stil”. I år har man tagit fram en efterrättspizza med smaker av choklad, hasselnötter och irländsk whiskey.
Whiskeyn kommer från Tullamore D.E.W. och sprayas på direkt innan servering ur en specialdesignad sprayflaska och lägger sig som dagg över chokladganaschen.
– Årets koncept ”Pizza med stil” är tänkt att utmana det traditionella. I år ville vi göra vår variant av en Nutellapizza, ett fenomen som vi observerat och där vi ville förbättra råvarorna och skapa en fantastisk pizza med stil. Vi serverar för första gången en pizza med söt karaktär – med lite mer finess och dekadens, som passar i nyårstider. Tullamore D.E.W.s mjuka och fruktiga karaktär gifter sig utmärkt med chokladens sötma och mandelns sälta. En sjukt god pizza med stil helt enkelt, säger Ed Ottati, kökschef på Taverna Brillo.
Pizzan går att beställa på Taverna Brillo mellan den 1 januari och den 31 januari 2019. Du kan även göra pizzan hemma. Scrolla vidare för recept och beskrivning!
Tips! Du kan köpa en färdig pizzadeg på Taverna Brillo för 35 kr.
Nyårspizza med choklad och whiskey
4 pizzor
Deg
0,5 kg mjöl (rekommenderat: Farina 00 eller en Manitoba-mix för mer gluten i degen)
3,5 dl kallt kranvatten
0,5 gram färsk jäst för salta degar
14 gram olivolja (EVO)
15 gram salt
Chokladganasch
200 gram mjölkchoklad
200 gram grädde
cirka 80 mixade mandlar (mixas till mandelkräm)
Topping
mandelflarn
kalabriskt chilipulver
några skvättar eller spray med Tullamore D.E.W.
Gör så här:
Degen: Blanda ihop 80 procent vatten med jäst tills det löses upp, tillsätt fyra femtedelar mjöl och resten av vattnet, arbeta ihop i exakt sju minuter. Tillsätt resten av mjölet. Arbeta degen i åtta minuter och tillsätt därefter saltet. Ringla ner olivolja långsamt så att inte klumpar bildas. Arbeta ihop degen tills degen blir 22 grader varm. Låt degen vila i 4 timmar innan du gör 200 grams pizzadegsbitar.
Idealet är att göra degen dagen innan. Låt degen vila i kylen över natten, ta ut degen i förväg så att den är rumstempererad när du arbetar upp den.
Chokladganaschen: Sjud upp grädden så att den nästan kokar. Ta bort från värmen, lägg i choklad och mandelmix. Rör runt med en slickepott så att chokladen och mandeln löser upp sig.
Pizzan: Forma degen i tunna och runda pizzabottnar. Addera ett tunt lager chokladganasch. Sätt in pizzan i ugnen tills den är färdiggräddad, cirka 5 minuter. Ta ur pizzan ur ugnen, strö över mandelflarn och addera lite chilipulver (det går att köpa kalabriskt chilipulver på Taverna Brillo). Spraya eller ringla över Tullamore D.E.W. direkt innan servering.