6 nyttiga livsmedel som är i säsong i vår
1. Vild lax
Våren är högtid för den vilda laxen. Att äta lax regelbundet har en rad hälsofördelar. Fet fisk är nämligen inflammationshämmande samtidigt som den skyddar din kärl. Dessutom är den feta fisken bra för huden och hjälper till att bygga upp muskler för den som tränar.
Recept: Sesampanerad lax med krämig röra
2. Sparris
Med en säsong som startar i slutet av april och är över redan vid midsommar, gäller ta vara på tiden med den färska sparrisen.
Primören är inte bara ofantligt god, den har också ett lågt kaloriinnehåll och är fulladdad med vitaminer, antioxidanter och värdefulla spårämnen som magnesium, zink och selen. Dessutom innehåller sparris mängder av kostfibrer.
Recept: 10 snabba sparris-recept
3. Rädisor
Den fantastiska vårprimören är en riktig hälsobomb. Rädisor är rika på kostfibrer vilket kan lindra magproblem och ta hand om tarmarna. De är även fulla av C-vitamin och zink, vilket bidrar till att stärka immunförsvaret. Inte nog med det, rädisan har dessutom en rensande effekt och hjälper till att rensa bort gifter från levern, gallblåsan, magen och tjocktarmen.
Recept: Laxsallad med rädisor och cream cheese
4. Rabarber
Lägg rabarber på vårens suraste primör. Rabarbern har flera dokumenterade hälsofördelar. Bland annat pekar forskning på att en ingrediens i rabarbern kan döda cancerceller på rekordfart.
Men ät lagom, rabarber är nämligen rikt på oxalsyra, som i stora mängder kan rubba kroppens upptagningsförmåga av kalcium och även orsaka njurproblem.
Recept: Goda recept med rabarber
5. Gräslök
Löken är faktiskt nyttigare än vad man kan tro. Den innehåller massor av proteiner, fibrer, krom, C-vitamin och flavonoider. Dessutom bidrar gräslöken till att sänka kolesterolvärdet samt håller blodsocker-nivåerna i balans. Gräslöken förhöjer smaken och passar till all sorts matlagning.
Recept: Krämig getost med gräslök och granatäpple
6. Nässlor
Nässlor har använts mot olika sjukdomar inom folkmedicinen under århundraden. Visserligen är den ett besvärligt ogräs i våra odlingar, men också en omtyckt vårprimör i matlagningen.
Nässlor är extremt näringsrika. Bland annat innehåller de järn, karoten, vitamin A och C samt de flesta viktiga mineraler. Nässlor är därmed ett suveränt livsmedel för att öka näringstätheten i maten och för att höja energin och orken.