6 grönsaker att odla på balkongen
Det finns mängder av grönsaker som passar bra att odla i kruka på balkongens begränsade yta. Och många är dessutom enkla att lyckas med, även om du saknar gröna fingrar.
Tänk på!
- Välj gärna buskvarianter och minisorter som inte blir särskilt höga och stora.
- Växter med stort rotsystem, exempelvis potatis och tomater, kräver mycket jord och stora och djupa krukor för att trivas och utvecklas. Krukan bör vara 30 till 40 centimeter djupa, jämfört med exempelvis örter, jordgubbar och rädisor som endast behöver krukor med 10 till 15 centimeters djup.
- Jämfört med trädgårdslandet torkar jorden i krukorna ut snabbare, så vattna ofta.
- Var noga med dräneringen och välj krukor med dräneringshål så att överflödigt vatten kan rinna bort. Annars riskerar växten att drunkna.
- Efter cirka fyra veckor har näringen i ny jord oftast tagit slut, så då bör du börja gödselvattna en gång i veckan. Du kan använda vanlig krukväxtnäring.
- Vill du inte odla från frö erbjuder trädgårdshandlare färdiga plantor som du bara behöver plantera om.
6 enkla växter att odla på balkongen:
1. Tomat
Tomater kan frösås inomhus, men det går också bra att köpa färdiga småplantor från butik.
För balkongodling är det bäst att välja busktomater eller körsbärstomater, som inte blir fullt så höga (och därmed sköra) som vanliga tomater.
Krukan bör vara cirka 40 centimeter bred och rymma runt 10 liter jord, per planta. God dränering är A och O, välj därför en kruka med hål i botten.
Tomater kräver mycket vatten och du ser tydligt om plantan behöver mer om den börjar hänga.
2. Morot
Välj en sort som lämpar sig för just krukodling, exempelvis små runda eller korta och cylinderformade morötter.
Krukan ska vara cirka 40 centimeter djup. Använd en grönsaksjord och sätt fröna med cirka fem centimeters mellanrum och en centimeters djup. Vattna och lägg gärna en skyddsväv över krukan till en början.
3. Rädisa
Rädisor odlas ungefär på samma vis som morötter, dock behöver de inte lika stora och djupa krukor.
Så fröna med fem centimeters mellanrum, vattna och täck eventuellt över med skyddsväv till en början.
Skörda dem när de är unge och mjälla och gör därefter en ny sådd, på så vis kan du njuta av färska och hemmaodlade rädisor hela sommaren.
4. Sallat
Sallatsfrön ska sås grunt och väljer du en rejäl kruka slipper du vattna lika ofta.
Se till att ha god dränering, en kruka med hål i botten och ett lager lecakulor är att föredra.
Slarva inte med vattningen, eftersom sallaten då kan bli besk. Självklart ska du inte överdriva, men se till så att jorden inte torkar ut.
5. Paprika och chili
Redan i januari bör man börja förså inomhus, men misströsta inte om du helt enkelt inte hunnit med. Chili- och paprikaplantor finns att köpa i trädgårdsbutikerna.
I maj/juni kan du börja vänja plantorna att stå utomhus, men undvik direkt sol då stark sol kan bränna bladen. Tänk också på att skydda plantorna mot starka vindar.
Håll jorden fuktig, varma sommardagar kan du behöva vattna både morgon och kväll.
6. Gurka
Köp en färdig planta eller så själv, välj gärna en lättodlad sort som heter minislanggurka.
I kruka behöver gurkan odlas i ett kärl som rymmer runt tio liter jord och ges regelbunden näring.
Vid vattning är det viktigt att inte vattna för nära rothalsen, då gurkan kan dö. Plantera därför plantan genom att bygga upp en liten ”kulle” jord runt rothalsen, för att den inte ska bli för våt.
Placera med fördel i direkt sol, då gurkan älskar sol och värme.
Läs också:
Så planterar du basilika från affären
Så odlar du egna örter och kryddor
Källa: Odla, Blomsterlandet