Oemotståndlig chokladtårta med nutella
15 okt, 2019
AvRedaktionen
Dags för en smarrig efterrätt! Denna chokladtårta med nutella är en riktig favorit för chokladälskaren.
Annons
1 tårta
Grundsmet:
2 ägg
2 dl lättfil
1 ¼ dl solrosolja
3 ⅓ dl vetemjöl
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
¾ tsk salt
1 ½ dl färskbryggt kaffe (alternativt hett vatten)
Chokladfyllning:
200 g bredbart chokladpålägg, t ex Nutella
Färskostsfrosting:
75 g mjukt smör
325 g naturell färskost
¾ dl kakao
4 dl florsocker
1 knivsudd salt
Garnering:
Hallonpulver eller ätbart bladguld
Gör kaksmeten så här:
- Vispa ihop ägg, lättfil och solrosolja i en skål.
- Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat och salt i en annan skål och sikta sedan ner i äggvispet.
- Brygg starkt kaffe och rör ner i smeten. Rör tills smeten är jämn och glansig.
- Värm ugnen till 180°.
- Fyll 10 muffinsformar i en muffinsplåt eller fördela smeten i tre mindre springformar, ca 18 cm i diameter. Grädda i ugnen, ca 25 minuter.
Gör chokladtårtan så här:
- Vispa smör och färskost med en elvisp.
- Tillsätt kakao, florsocker och salt. Vispa ca 5 minuter tills frostingen är luftig.
- Lägg en kakbotten på ett fat, bred ut ⅓ av frostingen, lägg på nästa kakbotten och bred på nästa lager frosting.
- Gör likadant med sista lagret och garnera med små flagor av bladguld.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Stine Christiansen
LÄS MER:
Festlig jordnöts- och chokladtårta – med lagren bakade på höjd
Annons