Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Nu är det officiellt: Prosecco gör oss berusade snabbare

07 mar, 2018
AvJohanna Lejon
Därför blir vi snabbare berusade på prosecco.
Cosmopolitan säger det bäst: Prosecco får oss att känna oss som drottningar (ibland...). Det är som om det handlar om en ANNAN typ av berusning än den vanliga...
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 Champagnetrender du bör ha koll på 2021Brand logo
5 Champagnetrender du bör ha koll på 2021
Byt ut ostron mot kryddig ost och nu är det helt okej att dricka rosa bubbel även under vinterhalvåret, se vad mer som trender 2021.

Först och främst: alla reagerar olika på alkohol och att dricka med måtta är givetvis alltid bäst. Men, visst har många av oss någon gång känt det där bubbliga myset som sprider sig i kroppen efter ett glas prosecco? Och nu slår forskare faktiskt fast att prosecco ger en annan typ av berusning än annan alkoholhaltig dryck. Den ursprungliga forskningen kring detta går tillbaka till 2001. Vad det hela handlar om? Bubblorna!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

I forskningexperimentet som ägde rum för 17 år sedan höll Dr Fran Ridout och hennes forskargrupp en liten fest för 12 deltagare i sitt laboratorium. Alla gäster fick exakt två glas champagne att dricka, och för att säkerställa att varje gäst konsumerade samma andel alkohol för sin kroppsvikt justerades mängderna i varje glas individuellt.

Bubblor ger snabbare berusning

Men här kommer en twist: hälften av deltagarnas dryck hade vispats – så att bubblorna försvann. Den andra hälftens dryck hade bubblorna kvar.

Annons

Så, vad visade då det hela? Jo, alkoholnivåerna hos dem som fick mousserande vin steg snabbare än de som dricka den avslagna drycken. Detta bekräftades dessutom ytterligare då forskarna utförde samma experiment igen en vecka senare, men bytte grupper (så att de som fått den bubbliga drycken fick den avslagna – och tvärtom).

Skillnaden i alkoholnivåer var faktiskt märkbar. Efter fem minuter hade de som drack den mousserande drycken i genomsnitt 0,54 milligram alkohol per milliliter blod, medan de som drack den avslagna alkoholen hade 0,39 milligram alkohol per milliliter blod i jämförelse.

Källa Cosmopolitan

Läs mer:

Nu kommer världens bästa fordon: Prosecco-trucken!

Nu öppnar baren som BARA serverar prosecco

Nu finns det rosa påskägg med choklad – och prosecco!

Annons