Ölmarinerad bläckfisk
4 personer
Denna rätt kräver lite förberedelse, men sedan kan bläckfisken förvaras i kylen fram till servering.
Du behöver:
500 g octopus bläckfisk
ca 7 dl ljust lageröl (till marinering och kokning)
1 msk havssalt
Marinad:
1/2 dl olivolja
1/2 citron (saften)
3 schalottenlökar (hackade)
1 röd spansk pepparfrukt
1 msk vardera av timjan, basilika och slätbladig persilja (hackad)
1 dl svarta grekiska oliver
havssalt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Rensa och skölj bläckfisken. Lägg den i öl så att det täcker och tillsätt 1 matsked havssalt. Plasta in skålen och ställ in i kylen 1 dygn.
Häll av ölmarinaden och lägg ner bläckfisken i kokande saltat (ca 2 msk) vatten så det täcker. Koka upp. Byt vatten två gånger. Tillsätt 2 dl öl i sista kokvattnet.
Låt bläckfisken sjuda i ca 45 min under lock.
Skär upp den i munsbitsstora bitar och lägg dem i en bunke.
Häll över oljan och citronsaften, och vänd ner den hackade löken och chilin samt örterna och oliverna. Rör om, smaka av, och låt dra några timmar i kylen innan servering.